Sad definitivno: Počelo je; Spremite se, biće nepodnošljivo i to u celom svetu

Izvor: B92, 09.Jun.2023, 12:36

Sad definitivno: Počelo je; Spremite se, biće nepodnošljivo i to u celom svetu

Prirodni vremenski događaj poznat kao El Ninjo već je počeo u Tihom okeanu. Američki naučnici tvrde da će on verovatno trajati do sledećeg proleća.

Nakon toga, očekuje se slabljenje uticaja El Ninja.

Takođe, stručnjaci kažu i da će 2024. zbog toga verovatno biti najtoplija godina na svetu, a uticaj El Ninja osetiće se na celoj zemaljskoj kugli.

"Novi rekord globalne temperature sledeće godine je definitivno verovatan. Zavisi koliko će El Ninjo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti veliki, ali postoje velike šanse da ćemo imati novi rekord, globalnu temperaturu 2024.", rekao je Adam Skajf, šef dugoročnih prognoza u kompaniji “UK Met Ofis”.

Najveći strah je sata postao realnost, a to je da će El Ninjo pomoći da svet “preskoči” ključnu prekretnicu zagravanja od 1,5 stepeni Celzijusa. To će takođe uticati I na to da Australiju pogodi velika suša, jug SAD velike kiše, dok će oslabiti indijski monsun.

Mesecima su istraživači bili sve sigurniji da će se događaj El Ninjo pojaviti u Tihom okeanu. "Sada se pojačava, ima znakova u našim predviđanjima već nekoliko meseci, ali zaista izgleda da će dostići vrhunac krajem ove godine u smislu svog intenziteta", rekao je Skajf.

Ovaj prirodni fenomen je najsnažnija fluktuacija u klimatskom sistemu bilo gde na Zemlji. El Ninjo južna oscilacija, ili ENSO, kako se pravilno naziva, i ima tri različite faze: vruću, hladnu ili neutralnu.

Vruća faza, nazvana El Ninjo, događa se svake dve do sedam godina, kada se vidi kako tople vode izlaze na površinu uz obalu Južne Amerike i šire se preko okeana gurajući značajne količine topline u atmosferu.

Rekordno tople godine, uključujući 2016., najtopliju u svetu, obično se dešavaju godinu dana nakon snažnog El Ninjo događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.