Sačuvajte vitalnost i dobro raspoloženje

Izvor: Blic, 23.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sačuvajte vitalnost i dobro raspoloženje

Promene u prirodi, prelazak iz toplih u hladne dane, jako je važno pratiti adekvatnom ishranom. Neke namirnice i način pripreme greju naš organizam, dok ga druge namirnice i način pripreme hlade. Prilagođavanje ishrane godišnjem dobu važno je za očuvanje zdravlja, održavanja imuniteta i dobrog energetskog nivoa. Namirnice slatko-ljutog ukusa tipične su za jesen, a mi vam predstavljamo pet najvažnijih jesenjih namirnica.

1. Kukuruz

Ova namirnica predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravu riznicu zdravlja. Izuzetno je bogata biljnim vlaknima, neophodnim za pravilan rad creva, puna je folne kiseline (vitamina B3). Za razliku od drugog voća i povrća, koje posle termičke obrade gube deo hranljivosti, u kukuruzu se, posle kuvanja ili pečenja, oslobađaju antioksidansi koji štite telo.

2. Kupus

Pored jedinstvenog i hrskavog ukusa, hemijski sastav glavice kupusa jednostavno je idealan: više od 90% kupusa čini voda, što znači da ga možete jesti u velikim količinama i da se svi hranljivi sastojci brzo i efikasno rastvaraju u organizmu. Kupus sadrži velike količine biljnih vlakana, vitamina C, ali i esencijalnih oligoelemanta, kao što su sumpor i kalijum.

3. Kesten

Za razliku od oraha i lešnika, plodovi kestena ne sadrže toliko masti u sebi, već se pre svega sastoje od ugljenih hidrata, skroba, a to ih čini idealnim za užinu koja podiže energiju. Takođe, kesten je bogat vitaminima B grupe, ali i vitaminom A i C, kao i mineralima - kalijumom, magnezijumom, sumporom i gvožđem. Međutim, pošto je kesten dosta kaloričan, jedite više kuvani, a manje pečeni kesten.

4. Jabuka

Nutricionisti često kažu da je jabuka kraljica voća jer je prepuna zdravih sastojaka. Ova voćka nema visoku energetsku vrednost, ali sadrži pektin koji u stomaku proizvodi osećaj sitosti, zbog čega je idealna za dijete. Jabuka sadrži i pravo malo bogatstvo vitamina i minerala, biljnih vlakana i, pored raširenog verovanja, gotovo je svejedno da li je jedete oljuštenu ili sa korom.

5. Bundeva

Meso bundeve obiluje beta-karotenom, supstancom koja se u telu pretvara u vitamin A, vitaminom C, vitaminima B kompleksa, kao i visokom koncentracijom gvožđa, kalcijuma, kalijuma i mangana. Bundeva se lako vari i nije kalorična. Semenke su joj ukusne, ali veoma kalorične, pune su belančevina i minerala, kao i veoma zdravog biljnog ulja sa omega-3 masnim kiselinama.

Protiv sezonske depresije

Prelazak iz vrelih i sunčanih letnjih dana u tmurne i kišovite dane izaziva kod mnogih melanholiju, tugu, pa i blagu depresiju. Bundeva i jabuka sadrže sastojke dovoljne da odagnaju sezonsku melanholiju, gubitak koncentracije i vrate vitalnost organizmu.

Bundeva je odličan izvor vitamina A i vrlo dobar izvor važnog antioksidansa, vitamina C. Zajedno, vitamini A i C jačaju imunološki sistem. Bundeva se ističe i sadržajem vitamina B grupe, posebno vitamina B1, B3, B6, te folne i pantotenske kiseline. Vitamini B grupe smatraju se antistresnim vitaminima jer nedostatak nekog vitamina iz grupe neretko može da izazove letargiju, anksioznost ili depresiju. Vitamini B grupe mogu imati relaksirajuće dejstvo, a poznato je i da je adekvatan status vitamina B u direktnoj sprezi s razvojem i očuvanjem mentalne funkcije čoveka.

Jabuka je dobar izvor vitamina C koji u saradnji s flavonoidom i fenolom, fitohemikalijama snažne antioksidacijske aktivnosti jača imunološki sistem i pomaže u borbi protiv virusa, bakterija i štetnog delovanja slobodnih radikala. Jabuka sadrži i vitamine B grupe, a od minerala su prisutni kalijum, kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, selen i cink. Visok sadržaj glukoze i fruktoze opskrbljuje organizam energijom sprečavajući umor i gubitak koncentracije. Vjeruje se da sadrži i nešto serotonina zbog čega deluje pozitivno na raspoloženje, ublažava razdražljivost i pomaže pri uspavljivanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.