Sačuvajte svoje podatke

Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sačuvajte svoje podatke

Ukoliko vam se desilo da su vam podaci sa kompjutera nestali, a ne želite da vam se to ponovi, evo nekoliko jednostavnih metoda za sigurnosno kopiranje i čuvanje podataka.

Diskovi

Na tržištu su se već pojavili diskovi novih generacija kao što su HD DVD i Blu-rej. Reč je o diskovima koji imaju mnogo više mesta, pa tako HD DVD ima kapacitet od 15 GB, dok tehnološki napredniji Blu-rej ima 25 GB. Nažalost, cena Blu-rej diskova i rezača je još visoka, a ni diskove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne možete lako da nađete u prodaji. Dakle, ostaje svima dostupan DVD disk. Sve popularniji su dvoslojni DVD koji imaju kapacitet od 8,7 GB.

Za: Ovakav način čuvanja diskova je jednostavan u startu. Ukoliko vam se kompjuter pokvari, diskovi ostaju neoštećeni i sve je sačuvano. Dalje, cena diskova je niska i možete da ih nađete svuda.

Protiv: Kada jednom narežete podatke, a niste sve lepo zapisali, nastaje pravi košmar ukoliko želite da pronađete određenu stvar. Dalje, diskove treba da čuvate na tamnom i suvom mestu, skoro kao lekove i nakon nekoliko godina bi trebalo da prerežete arhivu....

Fleš memorije

Fleš memorija je praktična, sigurna je za kopiranje, ali joj nedostaje kapacitet. Zbog toga nije dobra za trajno čuvanje podataka. Jednostavno se spajaju s kompjuterom, zauzimaju malo mesta i nemaju delove koji se pomeraju i zbog toga su sigurne. Još nešto što možda ne znate: fleš memorije imaju ograničen broj zapisivanja, pa iako je taj broj velik, zamenite ih posle određenog vremena.

Za: Praktične u radu, nemaju delova koji se pomeraju

Protiv: Kapacitet

Tvrdi diskovi

Tvrdi diskovi su najpraktičniji za čuvanje podataka: imaju velik kapacitet, brzo im se prilazi i nisu preskupi. Ali, imaju delove koji se pomeraju i zahtevaju dosta energije za rad, zbog čega su delimično rizični.

Za sigurno kopiranje postoje i specijalni programi koji automatizuju celi proces. Korisnik sam bira šta želi da sačuva, a program onda samostalnoodradi ceo proces. Ovi programi za sigurnosno kopiranje mogu da izdvoje registre, dokumente, elektronsku poštu, postavke raznih programa i slične stvari oko kojih bi korisnik morao da se potrudi sam.

Spoljni disk

Druga varijanta upotrebe tvrdog diska za sigurnosne kopije je korićenje USB diska. Izdvajanjem diska iz računara postiže se bolje hlađenje diska koji u tom slučaju ne mora ni sve vreme da radi, a manje radnih sati smanjuje i mogućnost kvara. Ako vam se kompjuter pokvari, spoljni disk neće. Danas postoje spoljni USB diskovi koji po pravilu dolaze sa softverom za sigurnosno čuvanje podataka. .

Za: Praktični su, cena po gigabajtu, sigurnosna kopija se može fizički udaljiti od računara.

Protiv: Spoljašnji disk može da se pokvari, osetljiv je na udarce.

Drobo

Firma „Data Robotics" je nedavno predstavila proizvod za sigurno čuvanje podataka namenjen kućnim korisnicima. Proizvod je nazvala „drobo", skraćeno od „Data Robot". Radi se o USB kućištu koje prima četiri tvrda diska i pri tom tako raspoređuje podatke na njima da u svakom trenutku može da otkaže jedan disk bez da se izgube podaci. Diskovi u njemu ne moraju da budu identični, a valja znati da kapacitet „drobo" sistema neće odgovarati broju diskova u njemu. Negde se moraju čuvati podaci, ali „drobo" sistem je bolji od „RAID mirror" sistema jer nudi više od polovine zbrojenog prostora na diskovima što bi ponudilo sastavljanje „mirror RAID-a". Govorimo o „mirror RAID" polju u kojem su diskovi identični, ukoliko se u RAID polje spoje dva diska različitog kapaciteta, polje će imati kapacitet manjeg diska.

Za: Jednostavnost korišćenja, fizička odvojenost podataka

Protiv: Cena, još nije dostupan na našem tržištu

www.drobo.com

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.