Sabor Srpske pravoslavne crkve

Izvor: RTS, 21.Maj.2013, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor Srpske pravoslavne crkve

Liturgijom koju je u Sabornoj crkvi služio patrijarh Irinej sa 12 episkopa označen početak prolećnog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC. Glavno pitanje je koje će teme doći na dnevni red Sabora. Mediji spekulišu da će Sabor ocenjivati i rad pojedinih vladika, pre svega, Kačavende.

Liturgijom koju je u Sabornoj crkvi u Beogradu služio patrijarh Irinej sa 12 episkopa označen je početak redovnog prolećnog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora.

Urednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Verske informativne agencije Živica Tucić ocenio je da se na danas započetom Saboru SPC ne mogu očekivati "sudbinske odluke", ali da će se svakako raspravljati o Kosovu, odnosima Crkve i države, kao i o aferama unutar SPC.

"U javnosti su stvorena velika očekivanja od ovog Sabora. Naprosto nije zamislivo da se ne razmotre odnosi sa državom koji su dobili neke nove dinamike, o Kosovu, o statusu pojedinih episkopa, kanonizaciji Njegoša, izboru novih episkopa, rekao je Tucić za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, i Crkva želi da stavi tačku na izjave i postupke pojedinih episkopa i izbegne dalju zategnutost u odnosima sa državom.

Tokom liturgije patrijarh je održao molitvu za uspešnost zasedanja najvišeg zakonodavnog organa Crkve.

Patrijarh Irinej pomolio se za uspešno zasedanje prolećnog Svetog arhijerejskog Sabora SPC i očuvanja Kosova i Metohije.

"Neka Gospod blagoslovi rad ovog Sabora, ali i Crkvu koja se nalazi u velikom iskušenju, kao i narod", rekao je patrijarh Irinej, poručivši da će Kosovo i Metohija ostati srpsko.

Patrijarh je zamolio Gospoda da sačuva Kosovo i Metohiju gde se, kako je rekao, nalaze svetinje koje su oblivljene krvlju svetih mučenika.

"Dok je naša ljubav i misao vezana za Kosovo i Metohiju ono će biti i ostati naše, kao što i jeste bilo", poručio je Patrijarh u besedi nakon liturgije kojom je označen početak prolećnog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC.

Očekuje se da će zasedanje Sabora trajati najkasnije do 3. juna, a na dnevnom redu biće pitanja koja se odnose na rad Crkve.

Kako će izgledati majski Sabor na samom početku još se ne zna, jer rasprave tek predstoje. Sigurno je da će se baviti svim pitanjima koja se odnose na kanonsku, dobrotvornu i prosvetiteljsku delatnost crkve.

Mediji spekulišu da će Sabor ocenjivati i rad pojedinih vladika, pre svega, vladika Vasilija Kačavende i Konstantina Đokića.

"Ne treba stvarati famu da postoje episkopi kojma se posebno bavi Sabor. Sabor se bavi svima, uključujući i mene, dakle to je normalna delatnost i o tome će javnost biti obaveštena", rekao je vladika bački Irinej.

Različite struje u crkvi, o kojima govore mediji, za sociologe religije nisu neobične i ocenjuju da je to zato što se i crkva demokratizuje zajedno sa društvom. Smatraju i da bi bilo opasno za opstanak crkve ako ne bi tolerisala različita mišljenja vladika.

"Nekada se ideološkim rečnikom govorilo da u SPC postoje takozvani jastrebovi i takozvani golubovi, a dobar deo između jasterbova i golubova su one vladike, oni delovi hijerarhije koji rade svoj posao i ne zauzimaju skoro nikada stvaove o gorućim pitanjima društva i same crkve", kaže sociolog religije Dragoljub Đorđević.

Stav Crkve o briselskom sporazumu

Poznavaoci prilika u crkvi kažu da će najzanimljive teme na red doći na kraju Sabora.

Novinar lista Politika Milenko Pešić kaže da je osnovno pitanje kakav će crkva zayzeti stav prema briselskom sporazumu i situaciji na Kosmetu. "Da li će istrajati na onom sinodskom saopšetnju od 22. aprila koje je prlično štyro", kaže Pešić.

Neće se baviti državnom politikom u partijskom smislu, objašnjajva vladika Irinej, već pitanjima od opšteg značaja.

"Crkva svoj stav ne krije i ne traži da ona bude ta koja donosi odluke od nacionalnog i političkog značaja, ali ocekuje da se njen stav uzme u obzir i to je tako u celom svetu", objasio je vladika Irinej.

Definitivni dnevni red Sabora biće usvojen na prvoj konstitutivnoj sednici ovog najvišeg zakonodavnog tela SPC.

Očekuje se da će Sabor zasedati najmanje dve nedelje a jedna od tema će biti i obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta.

Ovo će biti i prvo zasedanje Sabora od maja prošle godine s obzirom na to da crkvena skupština nije, kako to pravila nalažu, zasedala prošlog oktobra uz obrazloženje da "velih tema" nije bilo, a okupljanje arhijereja iz celog sveta košta.

Prošlogodišnje majsko zasedanje imalo je oko 50 tačaka dnevnog reda. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.