Sabor: Pre letnje pauze o ćirilici

Izvor: B92, 20.Jun.2014, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor: Pre letnje pauze o ćirilici

Zagreb -- Hrvatski Sabor bi pre letnje pauze mogao od Ustavnog suda da zatraži ocenu ustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici.

Inicijativu je pokrenuo štab za odbranu hrvatskog Vukovara, desničarska organizacija koja se bori protiv upotrebe ćirilice u Hrvatskoj.

Ta organizacija je Saboru još u decembru prošle godine predala, kako su naveli, više od 650 hiljada potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučivali da li su za to da pravo na ravnopravnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službenu upotrebu svog jezika i pisma manjine imaju u sredinama u kojima čine više od 50 posto, umesto jedne trećine ukupnog stanovništva, što je sada slučaj.

"Čim dobije podatke od Vlade da li je prikupljen dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, Odbor za Ustav će razmotriti taj dopis. Lično ću se, uz pretpostavku da je prikupljen dovoljan broj potpisa, založiti da se Saboru predloži da od Ustavnog suda zatraži ocenu ustavnosti predloženog referendumskog pitanja", rekao je za agenciju Hina predsednik Odbora Peđa Grbin.

Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je da su potpisi na referendumsku inicijativu o dvojezičnosti već provereni, a očekuje da će o tome svoj zaključak Vlada doneti na sednici za dve nedelje.

Objašnjavajući zašto je provera potpisa trajala tako dugo, s obzirom da ju je Odbor za Ustav zatražio još početkom aprila, Bauk je objasnio da je Agencija za podršku informacionim sistemima (APIS) imala druge prioritete.

U međuvremenu su se održali izbori za Evropski parlament, na kojima su prvi put pravo glasa imali i građani bez hrvatskog državljanstva, precizirao je on.

"Čim su završili taj posao, u APIS-u su pristupili proveri potpisa na referendumskoj inicijativi i taj posao su završili relativno brzo", rekao je Bauk.

Vukovarski štab je, inače, osim po traženju referenduma o ćirilici poznat i po organizovanju protesta od septembra prošle godine u Vukovaru, na kojima je počelo nasilno skidanje i uništavanje dvojezičnih tabli sa zgrada državnih institucija.

Hrvatska Vlada najavila je svojevremeno ustavne promene tako da referendumska pitanja, koja ograničavaju prava manjina, ne bi bila dozvoljena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.