Šabić pozdravio odluku RNIDS-a

Izvor: NTV.rs, 19.Okt.2015, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić pozdravio odluku RNIDS-a

BEOGRAD – Poverenik Rodoljub Šabić pozdravio je odluku Konferencije suosnivača Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) da nazivi .RS i .SRB domena mogu da budu registrovani bez obaveznog navođenja JMBG registranta.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u saopštenju ističe i da se sa zadovoljstvom može konstatovati da odluka RNIDS predstavlja rezultat aktivnosti koje nisu bile nametnute odnosno uslovljene postupcima >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << nadzora koje je Poverenik otvorio povodom podnetih prijava građana.
„Usvajanje savremenih standarda zaštite podataka o ličnosti krupan je i nimalo lako ostvariv cilj“, rekao je Šabić.
Kako je ocenio, nije ni realno ni racionalno očekivati da se taj cilj može postići samo preko akcija i intervencija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
Šabić je istakao da je ostvarivanje tog cilja nešto što podrazumeva odgovoran odnos svih (ogromnog broja) subjekata koji se bave obradom podataka o ličnosti
„Prepoznavanje nepravilnosti u obradi podataka od strane samog rukovaoca i njihovo otklanjanje bez intervencije Poverenika, predstavlja činjenicu koja ohrabruje“, rekao je Šabić.
Budući da je RNIDS svojom odlukom ipak ostavio mogućnost korisnicima koji to žele, da uz podatke o registraciji domena navedu i svoj JMBG, kako bi se izbegli eventualni nesporazumi prilikom prenosa registracije domena na drugo lice, poverenik je naveo da očekuje da će RNDIS preduzeti sve potrebne mere kako bi zaštitio taj i sve druge podatke o ličnosti korisnika domena koje prikuplja.
Kako je naveo, eventualno objavljivanje JMBG na internetu predstavljalo bi svakako prekomernu obradu podatka o ličnosti i samim tim nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.
Poverenik je pozdravio odluku Konferencije suosnivača Fondacije RNIDS, kojom su izmenjeni Opšti uslovi o registraciji nacionalnih domena, u skladu s kojom će počev od danas, nazivi .RS i .SRB domena moći da budu registrovani bez obaveznog navođenja JMBG registranta.
Tanjug 19 Oktobar 2015 15:21
Foto Tanjug, S. Radovanović (arhiva)

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabić pozdravio odluku da domeni mogu biti registrovani bez obaveznog navođenja JMBG registranta

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Okt.2015

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pozdravio je danas odluku kojom se menjaju uslovi za registraciji nacionalnih domena a na osnovu koje će nazivi RS i SRB domena moći da budu registrovani bez obaveznog navođenja matičnog broja registranta...Odlukom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.