Izvor: B92, 29.Okt.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić kritikuje izvršnu vlast

Beograd -- Izvršna vlast nijednom nije obezbedila izvršenje naloga poverenika, izjavio je za Politiku Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

Rodoljub Šabić je nedavno postao i poverenik i za zaštitu podataka o ličnosti, podseća list. Upravo povodom prošlonedeljnog usvajanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Šabić je uputio javno pismo Vladi Srbije tražeći od nje da stvori uslove za primenu ovog i Zakona o slobodnom pristupu informacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od javnog značaja optuživši je za "specifičnu opstrukciju".

"Mislim, naravno, na više vlada. Naime, od ustanovljavanja institucije poverenika, tome je skoro četiri godine, postoji taj problem. Činjenica je da impulse koje poverenik šalje vladi, ona ignoriše", kaže on.

"Činjenica je da je poverenik radio prvo ni u kakvim, a onda u nešto boljim, ali neadekvatnim uslovima, da je zbog toga radio sa službom koja je tri puta manja od projektovane (zbog toga što izvršna vlast četiri godine ne može da odvoji adekvatan prostor za njen rad), a višestruko manja od onih koje imaju slični državni funkcioneri u drugim zemljama”, izjavio je Šabić za Politiku”.

On kaže da Vlada četiri godine uopšte ne obezbeđuje izvršenje poverenikovih rešenja. "U najvećem broju slučajeva, kako god to izgledalo teško i mučno, nalozi poverenika se izvršavaju", kaže on.

"U odnosu, recimo, na 5.000 registrovanih predmeta, cifra između 100 i 200, koliko se konstantno održava neizvršenih predmeta, nije preterano velika. Ali, principijelni značaj činjenice da vlada nijednom nije obezbedila izvršenje naloga poverenika je ogroman. Nije to učinila ni u slučajevima kada je to bilo očigledno sasvim lako", kaže on.

"Evo, recimo, sada smo svedoci da MUP ignoriše i rešenje poverenika i ponovljene zahteve UNS-a i NUNS-a u vezi sa postojanjem ili nepostojanjem one famozne beleške o seksualnom zlostavljanju ovaca za koje je infamiran jedan vaš kolega, od strane jednog ministra. Ili da vlada, i pored naloga poverenika starog više od godinu dana, još uvek ne objavljuje neke anekse ugovora za koncesiju Horgoš–Požega”, naveo je Šabić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.