Šabić i Janković: Sprečiti zloupotrebe u oblasti elektronskih komunikacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić i Janković: Sprečiti zloupotrebe u oblasti elektronskih komunikacija

BEOGRAD -

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković apelovali su danas da se što brže primene mere koje su predložili pre četiri meseca, a kojima se smanjuje mogućnost zloupotreba pri nadzoru elektronskih - telefonskih i internet komunikacija.

"Cilj mora da bude da se ni jednom građaninu Srbije nezakonito ne zadire u komunikacije, što je Ustavni i zakonski minimum, a da najviši državni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << funkcioneri budu još više zaštićeni od zloupotreba, ali ne i abolirani od istrage u slučaju da za nju postoji dokumentovan razlog i sudska odluka", naveli su Janković i Šabić u saopštenju kabineta poverenika.

Sudska kontrola

Šabić i Janković su istakli da je potrebno hitno izmeniti Zakon o elektronskim komunikacijama, Zakon o Vojnim službama bezbednosti, Zakon o Bezbednosno informativnoj agenciji i Zakonik o krivičnom postupku, umesto čekati da Ustavni sud odluči o njihovoj evidentnoj neusklađenosti sa Ustavom.

Prema njihovim navodima, da bi se obezbedilo i efikasno funkcionisanje nadležnih službi, nova zakonska rešenja moraju biti propraćena odgovarajućim organizacionim merama kao što su 24-časovno dežurstvo sudija i informatičkim rešenjima koja ubrzavaju prethodnu sudsku kontrolu i odlučivanje o zahtevima za pristup komunikacijama i podacima o komunikacijama.

Paket od 14 mera

Poverenik i Zaštitnik su, kako se podseća u saopštenju, još letos upozorili odgovorne i javnost na zabrinjavajuću situaciju u vezi sa primenom mera nadzora elektronske komunikacije, ali verbalna podrške nije propraćena i na realnom nivou.

Tada je upozoreno da je situacija takva da podrazumeva rizike moguće povrede prava velikog broja građana i istom prilikom sugerisana primenu "paketa" od 14 mera, da bi se ta situacija popravila.

Kako se navodi, potrebno je ujedinjenje postojećih paralelnih i multiplikovanih tehničkih mogućnosti različitih agencija i policije u jednu nacionalnu agenciju čime bi se, između ostalog, obezbedilo neizbrisivo beleženje pristupa telekomunikacijama.

Kriminalizovati ometanje istrage

Takođe, dodaje se, potrebno je jačati unutrašnje nadzorne mehanizme ali i obavezati operativce da o svojim nalazima obaveštavaju nadležne skupštinske odbore i zaštitnika građana, pogotovo u slučaju kada se o te nalaze oglušilo rukovodstvo i kada oni govore o posebno teškim kršenjima ljudskih prava.

Poverenik i ombudsman su naveli i da je, istovremeno, potrebno je jačati kapacitete nezavisnih nadzornih državnih organa i kriminalizovati svako ometanje istrage odnosno postupka koji oni vode.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ministarstvu naloženo da dostavi tražene informacije

Izvor: NaDlanu.com, 15.Nov.2012, 14:24

BEOGRAD, 15. novembra 2012. (Beta) - Služba poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložila je Ministarstvu odbrane da Novinskoj agenciji Beta dostavi sve tražene informacije koje se tiču remonta lovačkih aviona Mig-29 Vojske Srbije... BEOGRAD, 15. novembra...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.