Šabić: Vrlo zabrinjavajuće stanje u oblasti zaštite ličnih podataka

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jan.2018, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Vrlo zabrinjavajuće stanje u oblasti zaštite ličnih podataka

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas u Beogradu da je stanje u oblasti zaštite ličnih podataka vrlo zabrinjavajuće i da je neophodna potpuna promena odnosa države prema stanju u toj oblasti

Šabić je, kako je saopšteno, na konferenciji povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti upozorio da nastavak višegodišnje prakse u kojoj se državne aktivnosti u najvećoj meri, gotovo isključivo, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << svode na aktivnosti poverenika, uz izostanak aktivnosti drugih nadležnih i neobjašnjive propuste i docnje, ne može proći bez dodatnih štetnih posledica.

"To će, izvesno, u kontekstu poglavlja o ljudskim pravima, negativno uticati na tok pregovora o pridruživanju sa EU i, što je još važnije, biti konstantan izvor ugrožavanja i povreda prava građana na privatnost", rekao je Šabić, a preneo kabineta poverenika.

Poverenik je podsetio da je ispunio obećanje koje je dao 28. januara prošle godine, da će drugim nadležnim pružiti najveću moguću pomoć i da će u okviru toga na vreme staviti Vladi na raspolaganje nov model Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, usklađen sa evropskim standardima i novom Uredbom o zaštiti podataka o ličnosti EU.

Istovremeno je i izrazio nerazumevanje i žaljenje zato što Vlada tu pomoć nije iskoristila i što je na javnu raspravu stavila Nacrt novog zakona koji je i koncepcijski i sadržinski znatno ispod nužnog nivoa.

Konferenciji je prisustvovao veliki broj ambasadora i drugih stranih diplomatskih predstavnika, predstavnika domaćih organa vlasti i institucija, akademske zajednice, NVO i medija, a govorili su i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio.

Na skupu je predstavljena publikacija "Zaštita podataka o ličnosti u oblasti radnih odnosa - Stavovi o mišljenja Poverenika", navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabić: Stanje u oblasti ličnih podataka vrlo zabrinjavajuće

Izvor: N1 televizija, 26.Jan.2018

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je stanje u oblasti zaštite ličnih podataka vrlo zabrinjavajuće i da je neophodna potpuna promena odnosa države prema stanju u toj oblasti...Šabić je, kako je saopšteno, na konferenciji povodom...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.