Šabić: Odgovorniji odnos prema ličnim podacima

Izvor: Press, 25.Sep.2015, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Odgovorniji odnos prema ličnim podacima

Nedopustivo je da odgovorni i nadležni u kontinuitetu ignorišu to da su u medijima prisutne enormne količine ličnih podataka, pored ostalog, i "naročito osetljivi podaci", izjavio je danas Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.
          Krajnje je vreme, poručuje Šabić, da nadležni na mnogo odgovorniji i adekvatniji način reaguju na >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << činjenicu da se u javnosti, posebno u medijima pojavljuje alarmantna količina podataka o ličnosti kojima, kako se pretpostavlja, raspolažu organi vlasti. Navodeći da su državni organi u obavezi da pokažu neuporedivo odgovorniji odnos prema ličnim podacima građana, Šabić u saopštenju navodi da se "naročito osetljivi podaci" odnose na podatke iz medicinskih dosijea, rezultate poligrafskog ispitivanja, kompletne sadržaje iskaza pritvorenih svedoka, kompletne podatke osumnjičenih za krivična dela, žrtava krivičnih dela... "Ovakva situacija je posebno alarmantna ako se ima u vidu da bi pokušaj medija da do njih dođu na legalan način, korišćenjem prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama, gotovo izvesno bio odbijen s pozivom na to da je reč o "tajni" ili "da to ne bi ugrozilo tok postupka", navodi Šabić. Poverenik saopštava da poštuje zakonom zajemčeno pravo novinara i medija koji dobijaju ovakve podatke, da ne odaju svoj izvore informacija, ne traži i ne očekuje da to čine, ali na njih još jednom apeluje da se uzdrže od objavljivanja informacija kojima se grubo vređa privatnost, podsećajući ih i na etički kodeks. Od državnih organa se, navodi Šabić, s punim pravom očekuje mnogo više i oni su u obavezi da pokažu neuporedivo odgovorniji odnos prema ličnim podacima građana, što pored ostalog podrazumeva i odgovornost pojedinaca koji se o te obaveze ogreše. Šabić je podsetio da i član 146 Krivičnog zakonika predviđa da će se službeno lice koje podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, kazniti zatvorom do tri godine. "Indikativno je i alarmantno da i povodom ponovljenih upozorenja Poverenika, čak i povodom više krivičnih prijava koje je podneo, niko još nije procesuiran za krivično delo iz člana 146, a ni primera prekršajne i disciplinske nema ni u izbliza zadovoljavajućoj meri", saopštava Šabić. Poverenik smatra da je krajnje vreme da se prekine dosadašnja praksa i da se pitanje odgovornosti u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti počne tretirati na bitno drugačiji način.  "Dosadašnja praksa je ne samo, sa stanovišta očekivanih pregovara u poglavlju 23 sa EU, kompromitantna nego, što je mnogo važnije konstantan izvor ozbiljnih kršenja ljudskih prava zajamčenih našim Ustavom i zakonima", zaključio je Šabić.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.