Šabić: Nadležni da ispitaju upisivanje u posebne biračke spiskove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2010, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Nadležni da ispitaju upisivanje u posebne biračke spiskove

BEOGRAD -

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da bi upisivanje građana u posebne biračke spiskove za izbor saveta nacionalnih manjina u nekim sredinama bez njihovog znanja predstavljalo izuzetno težak oblik povrede ljudskih prava.

Povodom informacija u medijima da se tako nešto već desilo u nekim sredinama u Srbiji, poverenik je pozvao Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i nadležne organe lokalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samouprava da, bez odlaganja, preduzmu mere iz svoje nadležnosti.

On je pozvao MUP i Tužilaštvo "da preduzmu korake" radi utvrđivanja činjenica bitnih za eventualnu krivičnu odgovornost pojedinih osoba, navedeno je saopštenju.

"Samo građaninu pripada pravo da na posebno propisanom obrascu u pisanoj formi podnese zahtev za upis u poseban birački spisak, i to ne može, van zakonom predviđenih uslova, obavljati neko drugi umesto njega", naglasio je Šabić.

On je podsetio da su za poslove organizovanja i sprovođenja izbora za nacionalne savete nadležni i odgovorni Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i organi lokalne samouprave, čiji je posao vođenje biračkih spiskova.

Šabić je napomenuo da su samo oni ovlašćeni da se bave obradom podataka o ličnosti koju formiranje posebnih biračkih spiskova podrazumeva.

U vezi sa indicijama da je do povreda zakona u nekim sredinama, ipak, došlo, poverenik za informacije od javnog značaja već je preduzeo konkretne korake, navedeno je u saopštenju.

"Ukoliko se utvrdi da je značajan broj ljudi u posebne biračke spiskove upisivan bez znanja, čak i protivno svojoj volji, biće to najozbiljnije, izuzetno teško kršenje ljudskih prava zajamčenih Ustavom i zakonom", istakao je Šabić.

On je dodao da bi tako nešto bilo politički veoma štetno, jer baca senku na važnu demokratsku aktivnost, odnosno izbore za savete nacionalnih manjina.

Govoreći o kaznama, Šabić je kazao da tako nešto predstavlja ozbiljno krivično delo, za koje je članom 146. Krivičnog zakonika zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šabić: Teška povreda ljudskih prava

Izvor: B92, 26.Mar.2010

Rodoljub Šabić (FoNet, arhiva)..Beograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da je upisivanje građana u posebne biračke spiskove bez njihovog znanja povreda ljudskih prava... Povodom informacija u medijima da se tako nešto već desilo u nekim sredinama u Srbiji,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.