Šabić: I izvršitelji krše zakon!

Izvor: Mondo, 03.Feb.2015, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: I izvršitelji krše zakon!

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorio je Komoru izvršitelja da suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, bez zakonskog ovlašćenja ili pristanka za obradu, obrađuje podatke o ličnosti.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

 Poverenik Rodoljub Šabić naložio je Komori izvršitelja da ga u roku od osam dana obavesti o tome šta će preduzeti radi otklanjanja nepravilnosti, nakon čega će doneti odluku o daljim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << merama.

Komora izvršitelja započela je obradu podataka o ličnosti dužnika (imena i prezimena, adrese, visina dugovanja) označavajući kao osnov "Pravilnik o sadržini i načinu podnošenja zahteva Komori izvršitelja za određivanje nadležnog izvršitelja" koji je sama donela.

Pravilnik je u suprotnosti sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, a sa njegovom primenom započelo se suprotno Ustavu, pre nego što je objavljen.

"Čak i da nema pomenutih nedostataka ovaj Pravilnik kao i bilo koji drugi pravilnik, ne bi mogao predstavljati osnov za obradu podataka o ličnosti budući da, u skladu sa Ustavom to može biti samo zakon, a ne i podzakonski akt", ističe poverenik Šabić u saopštenju.

Obrada ličnih podataka, kako navodi, suprotna je Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti ne samo zbog pravnog osnova nego i sa stanovišta svrhe, jer zakon predviđa da je obrada nedopuštena ako je nesrazmerna svrsi.

Svrha dostavljanja podataka o verodostojnim ispravama od poverilaca Komori izvršitelja je propisana Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, a to je da se izvršitelji određuju ravnomerno prema azbučnom redu njihovog upisa u imenik.

Ta svrha može biti ostvarena i samo obradom podataka o samoj izvršnoj ispravi (broj isprave, mesto bez adrese, iznos potraživanja) iz kojih pojedinačna fizička lica ne mogu biti identifikovana, jer je to nepotrebno za stanovišta svrhe, a istovremeno nepotrebno otvara rizike u vezi sa čuvanjem, zaštitom odnosno eventualnom zloupotrebom podataka, rekao je Šabić.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.