Šabić: Država da uloži veći napor

Izvor: B92, 11.Feb.2015, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Država da uloži veći napor

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ponovio je da država mora da promeni odnos prema oblasti zaštite podataka o ličnosti.

''Kada jedna tranziciona zemlja počne da implementira takve standarde zaštite privatnosti na koje jednostavno nismo navikli decenijama, onda to podrazumeva puno ozbiljniji napor od onog koji država ulaže'', rekao je Šabić u Beograskoj hronici na RTS-u.

Kako kaže, to podrazumeva strateški pristup, edukaciju, robustan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rad i sa građanima i sa onima koji se bave podacima, a mi smo doneli jedan zakon i zaključili da će to poverenik sa svojom ekipom da radi.

Navodeći da su neke tranzicione zemlje izmenile i školske programe da bi deca stekla predstavu o tome kakav je značaj kontrole i zaštite podataka, poverenik kaže da mi to propuštamo i zbog toga imamo sve ozbiljnije probleme.

''I pre nekoliko godina sam upozoravao na fenomen krađe indentiteta i različite varijacije i štete koje mogu da proizađu. Praksa je to potvrdila, a bojim se da će potvrđivati sve žešće ako se odnos države prema zaštiti podataka o ličnosti ne promeni. Ne kažem da će iza svake provale u bazu podataka da dođe do ogromne krađe identiteta, ali može da dođe i u svetu dolazi, ali će sve češće dolaziti i ovde'', rekao je Šabić.

Kako kaže, glavni problem kod nas u zaštiti podataka o ličnosti nije teško nasleđe, već odsustvo predstave o dimenziji tog zadatka.

''Srbija je prošla težak period i to objašnjava neke stvari, ali moramo da shvatimo da moramo da živimo kao normalan svet'', rekao je Šabić.

Komentarišući slučaj ''izvršitelja'' Šabić je rekao da država kada uvodi u svoj pravni poredak razne institucije koje nisu postojale u našoj pravnoj istoriji i poretku - izvršitelje, notare, komunalnu policiju, to mora da radi na pravi način.

Kako je naveo, potrebno je da se daje logistička podrška radu, da se radi sa pripadnicima novih struktura, ali i s građanima.

''Kod nas se to uradi naglavačke i to izađe na ledinu. Umesto da uvodimo red u jednu oblast, koja je inače totalno neuređena, mi indukujemo nove probleme'', smatra Šabić.

Navodeći da je imao dobar, konstruktivan razgovor sa predstavnicima Komore izvršitelja, on je dodao da nema dilemu da će prikupljeni podaci biti uništeni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.