Šabački vašar ne može da pokvari ni kiša

Izvor: RTS, 21.Sep.2017, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabački vašar ne može da pokvari ni kiša

Danas se mnogi pitaju "Hoćemo li u Šabac na vašar?". Čuveni malogospojinski panađur koji traje duže od veka, ni ove godine nije zaobišla kiša.
U vašarskim sokacima, na tezgama, prekrivenim najlonima i ceradama, za svakog ponešto. Više od 1.500 prodavaca iz cele Srbije, ovog septembra okupilo se na čuvenom šabačkom Mihajlovcu. Oni koji su na vašar došli u letnjoj obući, na ulazu mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da kupe čizme.

"Bez čizama nema ništa, kupuju se, da ne idu bosi", kaže prodavac čizama.
 Na vašaru koji je zvanično počeo, trgovina i provod traju od vikenda. Da se obuća u blatu ne bi gubila, vašarske ulice nasute su sa 500 kubika rizle.
"Kupili smo čarape, veš, i jedno malo burence za rakiju".
"Jeftino je, po 500 dinara pantalone, radničke, somotne. Kupio sam bušilicu, da ne donosim od rođaka, platio sam je hiljadu dinara, radi, zuji".
"Bez vašara ništa, tu imaš svega. Samo para, svega ima".
Bez liciderskih srca, kišobrana i čizama, malogospojinski vašar ne može da se zamisli. Ima tradiciju dužu od veka, a gotovo na prste se mogu izbrojati godine kada na ovaj dan kiša nije padala.
U delu sa starim stvarima, najveća gužva. Na tri hektara, polovna bela tehnika i brendirana garderoba sa svih kontinenata.
"Kiša pada, popusta ima, da izvučemo mesto što smo platili. Vašar kao vašar, uvek je dobar, bez obzira, kakvo god vreme da je".
"Traže ljudi, ono što je 50 - 100 dinara, to im je knap što mogu da plate, ko ima pare, on kupi bundu, jaknu".
U ugostiteljskom delu, šesnaest šatri. U svakoj, provodi do jutra. Samo ispred jedne, ispeče se na desetine prasića i jaganjaca.
"Prasetina je 1.200, jagnjetina 1.600, nemamo nešto mušterija, danas se nadamo da će bolje biti".
Šabački vašar, opevan je i u pesmama. Jedan je od najstarijih i najvećih u Srbiji. Za sedam dana, poseti ga oko pola miliona ljudi.


 rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.