Šabački predškolci uče kako se čuva okolina

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabački predškolci uče kako se čuva okolina

Dobre navike stiču se od malena, zbog toga, šabački predškolci uče kako se pravilno odlaže otpad i čuva životna sredina. Reč je o projektu "Odgovorni prema prirodi i našem gradu", koji zajedno realizuju Javno komunalno preduzeće "Stari grad" i Predškolska ustanova "Naše dete".
Na prvoj radionici u vrtiću "Pčelica", šabački mališani imali su brojna pitanja. Brzo su naučili šta je reciklaža, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zašto se otpad selektuje, i kako se pravilno odlaže.

"U žuto ide metal, u plavo sokovi, u narandžasto slatkiši".
"Ako je urađeno na kutiji flaša, onda to tu bacaš, ako nije, onda bacaš u drugi gde je to urađaeno".
"U džak da se baci, i u kantu, i onda dođu đubretari da počiste".
U okviru projekta, koji će se odvijati u nekoliko faza, pored očuvanja životne sredine, najmlađi Šapčani uče i kako se ophodi prema životinjama. Prva grupa predškolaca posetila je i azil za pse.
"Gde smo uspeli da deci objasnimo zašto se ti psi nalaze, kolika je odgovornost, koliko odraslih, koliko i dece ako se prihvate kućnih ljubimaca, da to mora da traje, kako mi kažemo, zauvek, a ne da se kada se zadovolje, da ih puste i otuđe od sebe. Da bi oni tako završili na ulici, a ne u azilu", kaže Sandra Mićić, direktorka Predškolske ustanove ''Naše dete".
Za čistiji grad i sticanje dobrih navika, u planu je postavljanje kontejnera u bojama,  u dvorištima šabačkih vrtića.
"Cilj nam je da upoznamo decu sa primarnom selekcijom otpada, da razdvajanje otpada vrše kod kuće i u vrtiću, da to objasne svojim roditeljima, da ih podsete zapravo, i da što manje količine otpada koji može da se upotrebi, da se reciklira, i ponovo iskoristi, završi na deponiji", kaže Snežana Đokić, direktorka JKP "Stari grad" Šabac.
Kako da budu odgovorni prema prirodi i svom okruženju, šabački predškolici učiće do kraja školske godine.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.