Šabački majstori lepih veština

Izvor: RTS, 16.Apr.2011, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabački majstori lepih veština

Učenici šabačke Škole za umetničke zanate dobili međunarodna priznanja za kaligrafske veštine i umetničku fotografiju.

Od početka školske godine učenici šabačke škole za umetničke zanate dobili su četiri međunarodne nagrade. Radeći tehnikama starih majstora priznanja su osvojili kaligrafi, a zapaženi i nagrađeni izvan granica naše zemlje bili su i članovi fotografske sekcije.

Lepota stare knjige, požutela hartija i poštovanje reči deo su svakodnevnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << života Dušana Mišića iz Šapca. Posle republičkih  nagrada, na Međunarodnom  konkursu "Mali bitoljski Monmartr", na kojem su likovni talenat pokazali učesnici iz celog sveta, dobio je zlatnu paletu za kaligrafski rad.

"Kaligrafija je veština lepog pisanja. Mi se na času bavimo istorijom starih pisama, negujemo tehniku lepog pisanja i pokušavamo da napravimo sponu između starog načina pisanja i novih, modernijih izazova", objašnjava Dušan Mišić, učenik drugog razreda Škole za umetničke zanate, kojem je to već treća nagrada.

Konkurencija je bila velika, a nagradu mu je dodelio međunarodni žiri. Dušan je bio siguran u svoju veštinu i nije mnogo iznenađen: "Iako neskromno zvuči, ja sam se nadao nagradi."

Da lepota pisane reči nije zaboravljena dokazala je i Danica Veselinović koja je na međunarodnom konkursu "Radost Evrope", u kategoriji od 15 do 18 godina dobila bronzanu medalju.

"Na ovaj konkurs stiglo je oko tri hiljade radova iz celog sveta. Ova nagrada mi mnogo znači. Ljubav prema kaligrafiji stekla sam još u prvom razredu jer ona predstavlja jedinstven spoj književnosti i likovne umetnosti", kaže učenica četvrtog razreda šabačke Škole za umetničke zanate Danica Veselinović.

Kako zaustaviti trenutak

Za  poster "Od slova do knjige" Selena Mićić, učenica trećeg razreda, osvojila je prvo mesto na 44. likovnom konkursu Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije.

"Uradila sam foto-kolaž na temu opismenjavanje. Ova nagrada mi mnogo znači jer je kada vas škola podržava i kada vas neko nagradi i primeti da dobro radite ono što volite", kaže Selena Mićić.

Kako najbolje zaustaviti trenutak i uskladiti svetlo članovi fotografske sekcije Škole za umetničke zanate vežbaju sa profesorom Mihailom Simovićem.

"Nastavni proces u školi je kreativni proces u kojem je osnovno da se razvije lep odnos poverenja između zaposlenih u školi i učenika", kaže profesor Simović.

Škola mora da podržava svoje učenike

Na konkursu koji je raspisao mađarski Zanka dečji i omladinski centar, Katarina Stanković i Sunčica Jovkić osvojile su zlatne medalje. Njihove fotografije izložene su u galeriji škole.

"Škola stalno pruža podršku učenicima. Pored organizovanja izložbi u školskoj galeriji imamo i tradicionalne postavke u ustanovama kulture u gradu" kaže Nevenka Đokić, direktorka Škole za umetničke zanate.

Tradicionalna izložba "Kultura ćirilice" učenika Škole za umetničke zanate i ove godine biće otvorena u Biblioteci, godišnja postavka u Narodnom muzeju, dok će radovi najtalentovanijih maturanata krajem maja biti izloženi u galeriji šabačkog Kulturnog centra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.