Šabac pomaže voćarima

Izvor: RTS, 28.Nov.2011, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac pomaže voćarima

Grad Šabac je kupio i podelio sadnice trešanja voćarima iz Mačve i Pocerine. Ovo je za sada jedinstven program u Srbiji jer će proizvođači sadnice platiti tek za 5 godina, kad stigne rod.

Vesna Krstić iz Pocerskog Pričinovića, nasledila je zemlju od roditelja, napustila posao u državnoj firmi i posvetila se povrtarstvu i voćarstvu.

Ove jeseni, na 35 ari zasadila je 200 stabala trešnje: "Za trešnju sam se odlučila zato što ima visoku cenu na tržištu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednostavna je za održavanje jer je potreban mali broj zaštitnog prskanja, i uz sve to Direkcija je omogućila plaćanje tek kada stigne rod."

Prethodnih decenija, u šabačkim voćnjacima nije bilo mnogo trešanja. Proizvođači su ove jeseni zasadili 10 hektara, a Grad je za 10.000 sadnica izdvojio 3 miliona dinara i podelio ih voćarima iz Mačve i Pocerine.

Predrag Tovitović, poljoprivrednik iz Culjkovića, zasadio je 160 stabala:

"Smatram da bi trebalo da proširim proizvodnju još više, dobit može da bude prilično velika, otprilike pola novca bi išlo na ulaganje a pola bi ostajalo."

Analize su pokazale da, ukoliko se primeni odgovarajuća agrotehnika, od trešanja može da se zaradi 20-30 hiljada evra po hektaru.

"Videli smo da su prinosi negde oko 10-12 tona po hektaru, sa cenom od preko 2 evra, nadam se da će naši proizvođači u narednom periodu imati izuzetan prihod", kaže Predrag Srdanović, direktor Direkcije za poljoprivredu. "Cilj gradske uprave je da se u narednih 3-5 godina trešnja zasadi na preko 300 hektara."

Zbog velikog interesovanja poljoprivrednika, uskoro će biti raspisan tender za kupovinu još 70.000 sadnica, a u planu je i izgradnja otkupnog centra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.