Šabac: lakše do novog traktora

Izvor: RTS, 03.Jan.2019, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac: lakše do novog traktora

Za nabavku novog traktora putem IPARDA, vladalo je veliko interesovanje šabačkih poljoprivednika, ali su zbog strogih kriterijuma, mnogi odustali od podnošenja zahteva. Deset meseci od zatvaranja konkursa, novih traktora još nema. Novca neće biti za sve koji su podneli zahtev, kažu nadležni, zbog toga je napravljena rang lista po kojoj će se sredstva dodeljivati.
Slobodan Janković iz Dobrića, sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sinom gaji kruške na šest hektara. Za obradu zemljišta, i hemijsku zaštitu stabala neophodan im je voćarski traktor, koji planiraju da kupe uz pomoć sredstava iz IPARD fondova.
 
"Konkurisali smo 25. februara, na vreme, i smatramo da treba da ga dobijemo. A bilo bi dobro da ga dobijemo ovog proleća, da bude sve u redu. Ima dosta posla za njega u voćnjaku. 18 poljoprivrednika iz Šapca, Bogatića, Vladimirca i Koceljeve, podnelo je zahtev za kupovinu novog traktora. Novca neće biti za sve, tvrde u Savetodavnoj stručnoj službi", kaže Slobodan Janković iz Dobrića.
"S' obzirom da je više bilo zahteva, nego što ima sredstava, morali su formirati rang listu, tek sada sledi dostavljanje rešenja o odobravanju projekta, odnosno nabavke traktora od strane Uprave za agrarna plaćanja. Na toj listi nalazi se 304 validnih zahteva u celoj Srbiji, a na području koje mi pokrivamo validno je sedam", objašnjava Zoran Beljić, PSSS Šabac.
Zbog dugog čekanja na realizaciju projekta, i strogih kriterijuma, malo šabačkih poljoprivrednika je zainteresovano za druge konkurse IPARDA.
"Rešenja su odavno trebala da stignu, godinu dana je prošlo, od prvog poziva, već čujem da je izašao i neki peti poziv za taj IPARD, a šta će biti ne znam. Nećemo konkurisati sigurno, doneli smo konačnu odluku, hoćemo iz svojih sredstava da radimo, pa dokle stignemo, polako, mic po mic", navodi Slobodan Ilić, iz Majura.
"Bilo bi dobro da se tih sedam zahteva ostvari, da se izbvrši nabavka traktora, čisto zbog drugih poljoprvrednih proizvođača imali bi primer da su IPARD podsticaji mogući, i da su ostvarivi", kaže Zoran Beljić, PSSS Šabac.
Poljoprivrednici čiji zahtev bude odobren, zavisno od starosti i mesta gde žive, dobiće do 70% uloženih sredstava za kupovinu novog traktora. Do devetog januara, otvoren je konkurs IPARDA za nabavku opreme, mehanizacije, i izgradnju objekata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.