Šabac dobio prvu gradsku baštu

Izvor: RTS, 24.Jun.2015, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac dobio prvu gradsku baštu

Na inicijativu Udruženja "Svetlost" i "Ekos" Šabac je dobio prvu gradsku baštu. Na samo dva kilometra od centra, lokalna samouprava ustupila je parcelu od jednog hektara na korišćenje sugrađanima koji žele da se bave organskom proizvodnjom hrane.
Medicinski tehničar, Branislav Vasić, odrastao je u centru Šapca. U njivu je prvi put ušao pre dve godine. Zasadio je povrće  i pokrenuo inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za osnivanje Gradske bašte.

"Sada znam da postoji više od 10.000 vrsta paradajiza. Već sam zasejao nešto, da imam 5-6 vrsta i to neke stare sorte, stare organske sorte različitih boja", kaže Branisalav Vasić, Udruženje "Svetlost".
Parcelu od pola ara, na korišćenje je dobila i porodica Dukovčić. Dvoipogodišnja Hana sa mamom je došla da obiđe svoju baštu.
"Da malo izađemo na svež vazduh i pošto imamo sve manje dodira sa prirodom i selom da decu uputimo u nešto korisno", kaže Saša Dukovčić.
Korisnici bašte imaće i zajedničku imovinu. Pored pumpe za vodu, uskoro bi trebalo da bude izgrađena i alatnica.
"S obzirom na to da ne znamo šta kupujemo na pijacama, šta jedemo, trebalo bi malo više računa da povedemo o tome. Ovde sam videla način da se oprobam, da proizvedem za sebe i svoje dete nešto zdravo", kaže Zorica Mlađenović.
Na parcelama je zabranjena upotreba veštačkih preparata. Za zaštitu biljaka koristiće se  sredstva organskog porekla.
"Pored proizvodnje organske hrane, cilj je i da se što više družimo i to da se družimo na otvorenom, u prirodi i da svi zajedno čuvamo našu planetu", kaže Maja Mandić, Udruženje "Ekos".
Svoje parcele u gradskoj bašti, do sada je dobilo tridesetak Šapčana. Oni koji ranije nisu mnogo znali o proizvodnji, pomoć, podršku i savete stručnjaka dobiće  na besplatnim predavanjima koja će za njih biti organizovana.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.