Šabac: Najavljene investicije i otvaranje fabrika

Izvor: RTS, 28.Feb.2019, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac: Najavljene investicije i otvaranje fabrika

Sedam, uglavnom, stranih kompanija planira da investira u Šapcu u proizvodne pogone za proizvodnju ambalaže, rashladnih uređaja i delova za automobilsku industriju. Proširenje proizvodnje i novo zapošljavanje najavljuje i nekoliko stranih i domaćih kompanija koje već posluju u tom gradu.
U pogonu za preradu i pakovanje u 17 maloprodajnih objekata, šabački ''Promeks'' zapošljava više od 70 radnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Firma posluje skoro tri decenije, a u ovoj godini proširiće proizvodnju.

"Napravili smo novu halu koja zauzima 1.000 metara kvadratnih, u planu nam je da u toku ove godine osavremenimo proizvodnju, samim tim i proširimo, i nadamo se da ćemo za jubilej, sledeće godine, za 30 godina, zaposliti veći broj radnika", kaže Iva Gluščević iz "Promeksa".
Privrednici u Šabac uglavnom dolaze po preporuci kompanija koje tu već posluju. Ove godine računaju na oko 25 miliona evra investicija.
"Grad nijednu parcelu nije poklonio nijednom investitoru. Oni plaćaju cenu onako kako je određena. Zanimljivo je da imamo novog ruskog investitora, koji će proizvoditi farbe za automobile, reč je o kompaniji koja posluje skoro 200 godina u Rusiji, tako da, zaista je raznovrsno, biće potrebni radnici svih profila", kaže Violeta Šestić, v. d. direktora JP Infrastruktura.
U novim pogonima trebalo bi da bude 400 radnih mesta, što bi ubrzalo smanjenje nezaposlenost u gradu.
"U Filijali Šabac ukupno je registrovano 7.336 lica koja aktivno traže zaposlenje. To znači da je na isti period prethodne godine, 2018. smanjen broj nezaposlenih za 20,97% procenata", kaže Tatjana Gavrilović, iz Nacionalne službe za zapošljavanje Šabac.
Od stanih kompanija koje posluju u gradu, sedam je italijanskih.
Severozapadna radna zona, okosnica je razvoja grada. Prostire se na 600 hektara, i do sada je investitorima prodato 150. U njoj posluje oko 60, uglavnom domaćih kompanija.
Pored proizvodnih pogona, u Šapcu će do kraja godine biti otvoren i novi tržni centar. Kako bi privukao investitore grad u opremanje jedne od najvećih zona u regionu ulaže milion evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.