Šabac: Bezbedni na internetu

Izvor: RTS, 05.Feb.2019, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac: Bezbedni na internetu

"Zajedno za bolji internet" - moto je ovogodišnjeg Dana bezbednog interneta. Kako pravilno koristiti internet, kako izbeći rizike i zaštiti se u sajber prostoru?
Oni su edukatori i pomažu vršnjacima da prepoznaju internet predatore. Dvadeset šestoro šabačkih gimanzijalaca najpre je pohađalo obuku da bi potom po odeljenjima bili predavači o konkretnim izazovima - zavisnosti od igrica i „četovanja”, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o pozivima na upoznavanje i ucenama sa sumnjivih profila, o formiranju grupa protiv pojedinaca koji su drugačiji i prva su adresa kad se dogodi problem.

„Uglavnom im je lakše da pričaju o tome sa nama, jer smo nekako i bliži a uglavnom deca u našem uzrastu imaju problem da se otvore prema roditeljima i razgovaraju sa njima o takvim problemima”, naglašava Milica Alimpić, vršnjački edukator u Šabačkoj gimnaziji.
Katarina Srdanović, takođe vršnjački edukator, kaže da je bilo slučajeva kada su nam prijavljivali da im se ljudi javljaju sa lažnih profila:
„Može da vam se javi čovek od šezdeset i nešto godina a predstavlja se kao mlađa osoba.”
Edukatori kažu da su brojni izazovi interneta prevaziđeni zahvaljujući konkretnim primerima tokom predavanja. 
„Ako se govori o ličnim podacima, šta sve to ne treba da stoji na internetu”, objašnjava Biljana Drobnjak, pedagog u Šabačkoj gimanaziji. „Na primer, zašto nije dobro da napišu da idu u Tursku desetak dana na letovanje jer se može desiti da im neko obije stan ili kuću i ili zašto nije dobro da ostave podatke kao što su adresa i škola u koju idu.”
Mladi u Šapcu kažu da je većina njih 24 sata onlajn i da mnogi ne osećaju da su zarobljeni u vrtuelnom svetu.
„Smatram da je internet veoma koristan, ako se koristi na pravi način. Ali kako sve napreduje i sve se više prebacujemo na elektroniku, mislim da će donositi sve više problema”, Rastko Jojić, učenik 2. razreda Ekonomske škole Šabac.
Isto mišljenje dele i roditelji koji kažu da nisu dovoljno edukovani i rešenje vide u ograničavanju pojedinih sadržaja ili zaključavanju kanala koji nisu primereni uzrastu jer, kažu da često nemaju uvid.
„U nedostatku vremena i pažnje da posvete deci, srećni su da se deca ‘zaigraju’ na kompjuteru da bi njima ostalo više slobodnog vremena i zbog toga često upadnemo u jedan lanac problema gde su deca često ili najvećim delom bez kontrole”, ističe Ratko Manojlović.
Stručnjaci podsećaju i na neverovatnu činjenicu da deca koriste preskupe računare i telefone u odnosu na naš standard.
 
¤WA7 3556 [Biljana Drobnjak, pedagog u Šabačkoj gimnaziji]
„Preporuka je da roditelji imaju uvid u to što rade, da znaju da li se deca dopisuju, sa kim se dopisuju, koliko vremena provode dok igraju igrice, koje su to igrice u pitanju. Ako jednom mališanu a kasnije adolescentu prenesete pravi sistem vrednosti, onda nema nikakvih problema.
Na sreću, u Šapcu je poslednjih godina zabeleženo svega nekoliko primera vršnjačkog nasilja koji su rešeni medijacijom.
¤WA8 3924 [Vesna Brajić, rukovodilac Službe za zaštitu dece i omladine Centra za socijalni rad Šabac] *Razgovor sa roditeljima i sa maloletnim licima koja su žrtve i koja čine ta dela i ukoliko postoji potreba za intenzivnijim praćenjem porodice i savetodavnim terapijskim radom , onda takve porodice i maloletnike upućujemo u naše savetovalište.
Psiholozi podsećaju na zamke u roditeljstvu i zloupotrebu slobode , da pojedini mališani pristup internetu imaju prerano, ponekad već u sedmoj godini, što dovodi do zanemarivanja obaveza i stalne težnje za zabavom.
----------------
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.