Izvor: Blic, 12.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa razboja tkaju modu

Sa razboja tkaju modu

KRUŠEVAC - 'Etnomreža' koja okuplja zanatlije i proizvođače narodnih rukotvorina iz cele Srbije predstavila je na sajmu u Kruševcu nove atraktivne modele ženske odeće napravljene u radionicama skoro već zaboravljenih zanata.

- Ovo je prvi put da se okupi svih 30 grupa koje rade po gradovima Srbije i po tome je ovaj sajam i modna revija specifična, jer su zastupljenje ideje, materijali i način izrade predmeta, koji su različiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od Subotice do Pirota - rekla je koordinator 'Etnomreže' Sofija Arsić.

Modeli su inspirisani tradicijom i etno motivima Srbije, uklopljeni u moderne kreacije i krojeve, uglavnom su bili od prirodnih materijala, tkanog lana, konoplje i pamučnog platna.

- Pored srpskih motiva na vezu ima detalja naroda koji žive u susedstvu, pa su se kulture delom preplitale. Među učesnicima je bilo vezilja i tkalja i iz pograničnih mesta prema Mađarskoj, pa je zato bilo detalja i iz ove zemlje, ali mislim da smo pokazali kako svi ti etno motivi i materijali rađeni na razboju ili na neki drugi stari način i danas mogu da budu atraktivni i nosivi - kaže modni kreator Jelena Nikolić.

Na sajmu je bilo lanenih haljina po ceni od dve do tri hiljade dinara, stolnjaka i miljea vezenih starinskim punjenim bodom, heklanih šustikli i zavesa, suvenira od drveta, pletenog pruća i gline, a pored zanatlija i vrednih domaćica jedan od posećenijih bio je štand Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja 'Jefimija'. Devojčice iz ove ustanove prodavale su haljine, suknje i prsluke sašivene od lanenih džakova, a najviše šešire od ovog materijala koji su imali i pristupačnu cenu, od 300 do 350 dinara.

Nevena Erac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.