Sa piste u fotelju

Izvor: Politika, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa piste u fotelju

Kao većina svetskih metropola, i Beograd je u oktobru u znaku lepote. Najveće i najprestižnije modno dešavanje u jugoistočnoj Evropi, "Velnes fešn selekšn" upravo je završeno. Dok su se revije nizale jedna za drugom, a brojna publika uživala u maštovitim modelima sa potpisom poznatih kreatora, jedan čovek "iz senke", Nebojša Grnčarski brinuo je da ovaj, tradicionalni modni događaj, koji je održan već jedanaesti put, i ovoga puta prođe kako je isplanirano.

U svet mode zakoračio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je slučajno, a ostao u njemu namerno. Kao veoma mlad je zajedno sa bratom blizancem šetao glamuroznim modnim pistama Milana i Pariza. Posle petnaestogodišnjeg iskustva na domaćoj i stranoj sceni, odlučio je da osnuje modnu agenciju. U međuvremenu je završio višu poslovnu školu i nekoliko godina uspešno radio kao komercijalista, ali je shvatio da ga taj posao ne ispunjava u potpunosti. Na nagovor prijatelja odlučio je da nastavi tamo gde je stao.

– Dok sam bio maneken naslućivao sam pravila, ali nisam znao da je moda tako ozbiljan posao. Moda je svojevrstan pečat vremena i prostora, ali i odnos prema estetici. "Fešn selekšn" je poznat po mnogim inovacijama koje su i pokazatelj moje ličnosti. Uvek težim ka nečem novom, savršenijem. Volim kada se nešto dešava. Zato se trudim da svake godine bude drugačiji, ali i uvek lep.

Nebojša Grnčarski, direktor agencije Selekt, odlično zna da je moda i svetski biznis. Kreatori plasiraju ideju, ali suština mode jeste njena primena. Dakle, da sa piste stigne na ulice. Da bi opstala, modna industrija je prinuđena da stalno osluškuje tržište i neguje ukus modno svesnih, ali i onih koji su u potrazi za stilom.

– Da bi se realizovali veliki modni projekti najbitnija je komunikacija. Ako je ona dobra i nemoguće postaje moguće. Najveći deo dana provodim na poslu u sastancima, pregovorima, dogovorima i slično. Pred značajan modni događaj to iznosi i po petnaest sati dnevno. Posle revije umoran sam do iscrpljenosti. U prvom momentu pomislim da je sve moglo drugačije, ali kad ugledam zadovoljna lica publike osetim se srećnim. Ali, tek pravo oduševljenje nastaje kada modele prepoznam na ulici.

Direktor agencije Selekt ne propušta da istakne da je okružen sjajnim timom saradnika.

– Svi su nadareni, stručni i veoma kreativni. Dobro se razumemo, a to je u poslu važno. Uspehe delimo, a ako nešto nije dobro, kriv sam samo ja! Odgovornost uvek preuzimam na sebe.

Po završetku poslovnih obaveza naš sagovornik nestrpljivo žuri kući. Ne krije zadovoljstvo što stvarnost i snove deli sa suprugom Draganom, manekenkom, koju je upoznao, naravno, na reviji.

– To se zove ljubav na prvi pogled. Imamo četvorogodišnjeg sina Viktora, a uskoro sa velikom radošću očekujemo proširenje porodice.

Nebojša Grnčarski nije propustio da poruči manekenima da karijera na pisti ne traje večno i da neprekidno treba da rade na sebi i da uče da bi jednog dana, kad se reflektori ugase, mogli da budu uspešni i na novom poslu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.