Sa MMF-om o reformama i budžetu

Izvor: RTS, 13.Nov.2012, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa MMF-om o reformama i budžetu

Glavne teme prvog dana razgovora predstavnika MMF-a i srpskih zvaničnika bile su smanjenje budžetskog deficita i javnog duga. Planirano je da se pregovori o sklapanju novog aranžmana odvijaju u dve faze. Prva će trajati do 20. novembra, a druga bi trebalo da usledi početkom naredne godine.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Zuzana Murgasova, i delegacija Srbije započeli su plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije prvu fazu razgovora o novom aranžmanu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, saopštila je NBS.

Profesor Fakulteta za finansije, ekonomiju i administraciju Nebojša Savić istakao je da je vrlo bitno razumeti da, uprkos naporima Srbije u ispunjavanju zahtevanih uslova, MMF neće posmatrati situaciju kratkoročno, odnosno, samo jednu godinu.

"Za MMF je jako važna 2013. godina, ali je istovremeno važna i održivost politike nakon toga", naglasio je Savić, dodavši da će suština biti da se u naredne tri godine obezbedi kontinuitet u smanjenju deficita budžeta Srbije.

U razgovorima su, pored guvernera NBS Jorgovanke Tabaković, koja predstavlja Srbiju u MMF, učestvovali i potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, sa saradnicima.

Da je važno da Srbija sklopi sporazum sa MMF-om, jer bi to pokazalo da je Srbija stabilna zemlja ukazao je i potpredsednuik Vlade Aleksandar Vučić.

"Mi smo uspeli u proteklih nekoliko meseci da sprovedemo delimičnu fiskalnu konsolidaciju, rekao je Vučić novinarima u Nišu i dodao da se sledeće godine očekuje ne veliki, ali stabilan rast ekonomije.

Vučić je najavio da će se u roku od sedam dana pred poslanicima naći predlozi zakona o javnim nabavkama i javnim preduzećima.

Očekujemo debirokratizaciju procedura za dobijanje poslovnih dozvola, da skratimo procese za ulaganja kapitala u Srbiju, rekao je Vučić. 

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da će postizanje dogovora Srbije sa MMF-om o novom aranžmanu, najverovatnije zahtevati od vlade da preduzme neke dodatne mere. 

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić rekao je da su predstavnici Srbije i misije MMF-a razgovarali o makroekonomskim projekcijama i fiskalnoj konsolidaciji.

"Najvažnije je da smo razgovarali o fiskalnoj konsolidaciji u naredne tri godine koja je neophodna Srbiji i kako na najefikasniji način doći do smanjenja javnog duga", rekao je Senić. 

On je dodao da očekuje da će, ukoliko bude postojao nesporazum sa misijom MMF-a, sva sporna poitanja biti rešena u narednih nekoliko dana. Senić je rekao da je planirano da se pregovori o sklapanju novog aranžmana Srbije i MMF-a odvijaju u dve faze.

Prva faza biće razgovori tokom boravka misije MMF-a u Beogradu, do 20. novembra, a druga bi, po rečima Senića, trebalo da usledi početkom naredne godine, kada se očekuje sklapanje aranžmana.

"Mislimo da smo u ovom trenutku učinili dosta, pre svega u pripremi budžeta za narednu godinu, fiskalne strategije i strukturnih reformi.

Zadovoljni smo time što smo uradili i verujemo da ćemo kroz ove razgovore sa MMF-om iskristalisati osnove naše buduće saradnje", rekao je Senić.

Misija MMF boraviće u Beogradu do 20. novembra, a sa predstavnicima Srbije razmotriće, pre svega, nacrt budžeta za 2013. godinu, program fiskalne konsolidacije i srednjoročni makroekonomski okvir, navela je NBS.

"Misija će početi, ali ne i zaključiti, razgovore o mogućem programu sa Fondom. Ukoliko bude postignut dovoljan napredak, razgovori o programu će biti nastavljeni tokom misije koja će uslediti posle ove", najavio je stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.