Sa HIV-om se živi

Izvor: RTS, 30.Nov.2012, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa HIV-om se živi

Ukoliko se rizično ponašate treba da se testirate, poručuju lekari uoči 1. decembra, svetskog Dana borbe protiv HIV-a i side. Lekari poručuju i da je to hronična bolest sa kojom se živi i koja bi uskoro trebalo da bude izbrisana sa spiska smrtonosnih. U svetu je HIV-om zaraženo 34 miliona, a kod nas 1.700 ljudi.

U svetu sa HIV-om žive trideset četiri miliona ljudi, a u Srbiji njih 1.700. Svake godine virus se otkrije kod 100 osoba, ali se pretpostavlja da je broj zaraženih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i deset puta veći. Uoči 1. decembra, Dana borbe protiv HIV-a i side, lekari poručuju: Ukoliko ste se rizično ponašali, trebalo bi da se testirate.

Đurica Stakov sa HIV-om živi devet godina. Kaže da je virus dobio seksulnim odnosom. Kada je saznao da je pozitivan, kaže ostao je bez mnogo prijatelja, ali su pored njega ostali oni "pravi".

"Prvo sam pao u depresiju i poručujem svima da je kondom jedina prava zaštita", kaže Stankov.

Na Infektivnoj klinici u Beogradu na bolničkom lečenju je 16 pacijenata. Dnevno terapiju dobija od 30 do 60 osoba. O trošku države, u još tri centra leči se 1.000 pacijenata, ali je svaki deseti postao otporan na lekove koje uzima godinama.

Prof. dr Dragan Delić, direktor Infektivne klinike KCS, kaže da postoje tri nova leka koji bi zaista bili namenjeni samo onim bolesnicima kod kojih je dokazana laboratorijski i egzaktno pojava rezistencije na postojeće lekove.

"Mislim da ćemo sledeće godine to i realizovati" objašnjava Delić.

"Možemo konstatovati, da za HIV danas kažemo da je hronična infektivna bolest sa kojom se živi, definicija koja stoji u zakonu da je to smrtonosna bolest će se verovatno uskoro menjati, jer prostor kvalitet života obolelih je svakim danom sve bolji i veći", kaže ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Prošle godine 52 odsto novoinficiranih bili su homoseksualci, 29 odsto virus je dobilo heteroseksulanim kontaktom, a u sedam odsto slučajava HIV su dobili intravenski uživaoci droge.

"Najveći broj testiranih je u Beogradu, gde se i najviše rizično ponašamo", kaže Danijela Simić iz Kancelarije za HIV i SIDU sa instituta "Batut".

Dan borbe protiv HIV-a i side obeležava se sutra pod sloganom " Ne možeš da znaš dok se ne testiraš". Prvi put od otkrivanja virusa, iz Ujedinjenih nacija je saopšteno da je pandemija side na zalasku. Broj novoinficiranih ove godine je za petinu manji nego pre 11 godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.