SZS: Od utorka protesti i dežurstva ispred Predsedništva

Izvor: RTS, 18.Mar.2019, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZS: Od utorka protesti i "dežurstva" ispred Predsedništva

Savez za Srbiju je najavio da će od utorka, kada bude završen žalbeni proces za uhapšene đake i studente na protestima, ako oni ne budu pušteni, nastaviti mirne proteste koje će intenzivirati i organizovati stalna dežurstva ispred Predsedništva.
Iz Saveza su zatražili od predsednika Srbije Aleksandra Vučića do donese odluku o aboliciji odnosno amnestiji za decu koja su uhapšena i koja se nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u zatvoru u Padinskoj Sekli na odluženju kazne od 30 dana da bi mogla da završe školsku godinu.

Predsednik Srbije, inače, u međuvremenu je naložio nadležnim organima da oslobode sve učesnike protesta koji su prekršajno kažnjeni, a od abolicije izuzima samo one koji su na protestima nosili testeru i koji su napadali pocajce.
Predstavnici SZS su odbacili tvrdnje da je ulazak u RTS bio planiran i da su izazvali nasilje tvrdeći da je policija izazvala haos i da su učesnici protesta bili legitimisani, tučeni i privođeni.
Smatraju da je za sve što se desilo u prethodna dva dana odgovoran predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Lider SZS Dragan Đilas je rekao da će već sutra imati određene akcije u Beogradu, kao i da će se učesnici protesta "Jedan od pet miliona" okupiti u sredu u Gorckoj ispred opštine kako bi se razrešio predsednik opštine Dragoljub Simonović koji je osumnjičen da je naložio paljenje kuće novinara.
Na konferenciji su bili prisutni lideri SZS i vođe protesta "Jedan od pet miliona", osim Vuka Jeremića i Boška Obradovića koji je bio odsutan, kako su rekli, zbog političkih obaveza.
Iako je, kako su ranije najavili, danas u 15 sati istekao rok koji je dat vlastima da uhapšene puste na slobodu ili će se okupiti ispred MUP-a u Ulici Despota Stefana, oni su rekli da će sačkati da prođe žalbeni proces koji traje 24 sata, tako da će se o puštanju na slobodu sutra odlučivati.
Na pitanje novinara da li će od sada politički lideri SZS biti organizatori protesta, Đilas je kratko rekao da to sad nije bitno i zahvalio na pitanju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.