SZO upozorava: Kovid se i dalje širi i ubija

Izvor: VOA, 10.Jan.2024, 20:31

SZO upozorava: Kovid se i dalje širi i ubija

Ženeva — U decembru je registrovano gotovo 10.000 smrtnih slučajeva zbog kovida 19, saopštila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i upozorila da je virus i dalje velika prijetnja uprkos tome što se o njemu mnogo ne govori. SZO navodi da podaci iz više izvora ukazuju na povećano prenošenje virusa prošlog mjeseca, što je podstaknuto okupljanjima tokom božićnih praznika i varijantom JN.1 koja sada preovladava u svijetu. "Iako kovid 19 više ne predstavlja vanrednu globalnu situaciju, virus se i dalje širi, mijenja i ubija", rekao je generalni sekretar Tedros Adhanom Gebrejesus. Osim gotovo 10.000 žrtava prijavljenih Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prošlog mjeseca, zabilježen je rast hospitalizacija od 42 odsto, te porast prijema na intenzivnu njegu od 62 procenta, u poređenju sa novembrom. Međutim, te cifre su zasnovane na podacima iz manje od 50 zemalja, uglavnom u Evropi i Sjevernoj i Južnoj Americi, rekao je Tedros. "Sigurno ima povećanja u drugim zemljama koja nisu prijavljena. Kao što vlade i pojedinci preduzimaju mjere opreza protiv drugih bolesti, moramo da to radimo i protiv kovida 19. Iako je 10.000 žrtava mjesečno mnogo manje od vrhunca pandemije, taj nivo smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti je neprihvatljiv", naglasio je Tedros. Takođe je pozvao vlade da nastave da nadziru virus i da osiguraju pristup jeftinim i pouzdanim testovima, lijekovima i vakcinama. "I dalje pozivamo pojedince da se vakcinišu, testiraju, nose maske gdje je to potrebno i osiguraju da prepuni zatvoreni prostori imaju dobru ventilaciju". Tedros je u maju prošle godine proglasio kraj međunarodnog vanrednog stanja u javnom zdravlju zbog kovida 19, više od tri godine nakon što je virus prvi put registrovan u kineskom gradu Vuhanu, krajem 2019. godine.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SZO upozorava: Kovid se i dalje širi i ubija

Izvor: Danas, 10.Jan.2024

U decembru prošle godine u svetu je registrovano gotovo 10.000 smrtnih slučajeva zbog kovida 19, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i upozorila da je virus i dalje velika pretnja, uprkos tome što se o njemu više mnogo ne govori.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.