SZO i UN zabrinuti zbog BiH

Izvor: B92, 26.Jul.2020, 23:40

SZO i UN zabrinuti zbog BiH

Misije SZO i UN-a u BiH izrazile su danas zabrinutost zbog povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji.

Stoga su pozvali vlasti da povećaju testiranja i praćenje kontakata kako bi obuzdale epidemiju.

U zajedničkoj izjavi koordinatorke UN u BiH Ingrid Mekdonald i direktora kancelarije SZO Viktora Olsavskog, navodi se da su te dve međunarodne agencije “zabrinute izveštajima zdravstvenih ustanova širom BiH o dostizanju krajnjih kapaciteta s poslednjim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oštrim rastom broja slučajeva kovida 19”.

U BiH su u nedelju zabeležena 263 nova slučaja, što je pedesetak osoba manje zaraženih od proseka s kojim se zemlja suočava posljednjih sedam dana, prenosi Index.hr.

Iz SZO i UN navode da bi vlasti trebalo da “prošire kapacitete za testiranje i praćenje kontakata, uključujući kapacitete zdravstvenih ustanova, kao i da pojačaju podršku specijaliziranim zdravstvenim radnicima”.

“Jedan od najvažnijih alata za suzbijanje širenja virusa je praćenje kontakata. Praćenje je temelj odgovora na širenje zaraza od ospica do dečje paralize, od ebole do, sada, kovida 19. Videli smo u drugim zemljama kako se ovaj virus može staviti pod kontrolu agresivnim i ciljanim taktikama strogim traženjem, izolacijom i tretmanom infekcija”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Oni su naveli da će se vlasti i društvo suočiti s većim iskušenjima nakon početka školske godine te su ocenili kako velika odgovornost leži i na građanima koji se trebaju pridržavati osnovnih epidemioloških mera poput održavanja higijene, držanja razmaka i nošenja maski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.