SZO: Kraj najnovije pojave ebole u Zapadnoj Africi

Izvor: B92, 17.Mar.2016, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Kraj najnovije pojave ebole u Zapadnoj Africi

Ženeva -- Svetska zdravstvena organizacija zvanično je objavila kraj najnovije pojave ebole u Sijera Leoneu, čime se okončava epidemija tog virusa u Zapadnoj Africi.

"SZO se pridružuje vladi Sijera Leonea i objavljuje kraj najnovije epizode bolesti izazvane virusom ebole u zemlji", saopštila je ova agencija UN.

Danas je bio 42. dan od kada je urađen drugi negativan test na poslednjem pacijentu, što je dva puta maksimalnog trajanja perioda inkubacije, navela je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SZO.

Prema propisima te organizacije, da bi bio proglašen kraj epidemije mora da prođe 42 dana, odnosno dva perioda inkubacije od po 21 dan, bez novih slučajeva zaraze.

Sijera Leone je proglasila da nema više epidemije 7. novembra 2015, ali su se u januaru pojavili novi slučajevi obolelih od ove bolesti.

Epidemija ebole izbila je u decembru 2013. u Zapadnoj Africi, najozbiljnija od kada je virus identifikovan pre 40 godina, i odnela je više od 11.000 života.

"SZO smatra da su detektovani i zaustavljeni svi originalni lanci prenosa u regionu", navela je svetska organizacija za agenciju Frans pres.

Međutim ova organizacija navodi da postoji rizik da ponovo izbije epidemija u Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji, "velikim delom zbog toga što virus i dalje opstaje među preživelim".

Gvineja, prva zemlja koja je zahvaćena epidemijom 2013, proglašena je slobodna od ebole 29. decembra 2015. Gvineja se sada približava kraju perioda "produženog nadzora" od 90 dana koji treba da se završi 27. marta.

Liberija je prvi put proglašena slobodna od virusa ebole u maju 2015, ali se od tada virus ponovo pojavio dva puta, poslednji put u novembru prošle godine. SZO je 14. januara ponovo objavila kraj najnovije epidemije u toj zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.