SZO IZDALA VAŽNO SAOPŠTENJE: Velika zabrinutost zbog upotrebe elektronskih cigareta

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2021, 01:06

SZO IZDALA VAŽNO SAOPŠTENJE: Velika zabrinutost zbog upotrebe elektronskih cigareta

SZO izražava posebnu zabrinutost zbog upotrebe elektronskih cigareta među mlađima od 20 godina i to zbog štetnog efekta nikotina na razvoj mozga u tom uzrastu i zbog opasnosti koje mogu predstavljati određeni sastojci.

Tržište duvanske industrije privlači mlade elektronskim cigaretama, koje mogu dovesti do zavisnosti od duvana, a uprkos tvrdnjama nekih vlada da imaju za cilj rešavanje epidemije pušenja one nisu obuhvaćene zakonskom regulativom, saopštila je danas Svetska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zdravstvena organizacija (SZO).

Preko osam miliona ljudi godišnje umre od upotrebe duvana i izlaganja duvanskom dimu, što ovu naviku čini vodećim uzrokom bolesti koje se mogu sprečiti, navela je SZO u izveštaju koji poziva na bolje regulisanje upotrebe uređaja bez dima koji sadrže nikotin, prenosi Rojters.

U izveštaju se navodi da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za ciljnu grupu imaju decu i adolescente koje privlače hiljade raznih ukusa, kojih ima čak 16.000, a za korisnike e-cigareta je najmanje dva do tri puta veća verovatnoća da će postati pušači, pa sve to zahteva potpuno istu regulativu kao i za cigarete.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.