SVM izlazi samostalno na izbore

Izvor: B92, 18.Mar.2012, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVM izlazi samostalno na izbore

Beograd -- Sa izuzetkom SVM, koji na izbore izlazi samostalno, šest političkih partija manjina, prvi put ujedinjene, pokušaće da uđu u republički i pokrajinski parlament.

Pod provokativnim sloganom "Za Vojvodinu u normalnoj Srbiji", Saveza vojvođanskih Mađara je započeo izbornu kampanju. U nazivu izborne liste biće ime predsednika stranke Ištvana Pastora, ali će nosilac republičke liste biti njegov sin Balint Pastor.

"Znamo da je naš izborni slogan već mnoge iziritirao, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa nas pitaju šta je to nenormalno u Srbiji. Nenormalno je da Srbija jedina u regionu ne teži ka evroatlantskim integracijama, kao što nije normalno ni da ratari u Vojvodini svake godine protestuju", kaže za "Novosti" Balint Pastor.

Za razliku od prethodnih izbora, kada je bio stožer mađarske koalicije, koja je okupila svih pet stranaka Mađara, SVM ovoga puta samostalno trči izbornu trku sa ambicijom da osvoji 100.000 glasova.

Ambiciozna je i koalicija "Svi zajedno", koju čine Bošnjačka demokratska zajednica, Slovačka stranka, Demokratska partija Makedonaca, Demokratska zajednica Hrvata, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Građanski savez Mađara.

Oni veruju da mogu da osvoje od tri do šest poslaničkih mandata u skupštinama Srbije i Vojvodine. Taj cilj će, veruju, biti još realniji kada koaliciji pristupe rumunske, rusinske i nemačke stranke.

Predsednik koalicije i nosilac liste na republičkim izborima je lider Bošnjačke demokratske zajednice Emir Elfić.

Nosilac vojvođanske liste je predsednik Građanskog saveza Mađara Laslo Sabo Rac, dok će na lokalnim izborima nosioci lista biti izabrani u zavisnosti od snage stranke u određenoj sredini.

"Razlog za naše okupljanje je stvaranje jakog poslaničkog kluba", kaže Elfić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.