SVM i LSV traže više novca za Vojvodinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVM i LSV traže više novca za Vojvodinu

BEOGRAD - Savez Vojvođanskih Mađara (SVM) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahtevaju od Vlade Srbije da do kraja skupštinske rasprave o rebalansu budžeta za 2009. izmene taj predlog i da Vojvodini daju sedam odsto iz budžeta,koliko joj pripada po Ustavu.

"Ako predlog budžeta ne bude usklađen sa ovim principima, naša četiri poslanika sigurno neće glasati za takav predlog", izjavio je na zajedničkoj konferenciji SVM i LSV za novinare lider SVM Ištvan Pastor.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Pastor je novinarima u Domu Narodne Skupštine rekao da je rebalansom planirano da Vojvodini pripadne 46 milijardi dinara što iznosi samo 5,7 odsto od Ustavom predviđenih sedam odsto.

"Mi ovakvu situaciji ne možemo da prihvatimo zbog toga što mislimo da je elementarno pravilo da se prilikom koncipiranja predloga zakona polazi od ustavnih odredbi i da se one poštuju. Svesni smo situacije u kojoj se nalaze država i društvo, spremni smo da ponesemo deo tereta ali očekujemo da DO kraja skupštinske rasprave predlog rebalansa Vlada koriguje", naglasio je on.

Prema rečima Pastora ta korekcija bi trebalo da bude povećanje budžeta predviđenog za Vojvodinu za desetak milijardi dinara jer bi se na taj način obezbedilo poštovanje ustavnog principa od sedam odsto za budžet Vojvodine.

„Mi ne tražimo novce , već stvaranje budžetskog okvira u sklopu koga bi u skladu sa Ustavom bili u situaciji da trošimo onaj novac koji je u Novom Sadu i na taj način udovoljavamo obavezama koje nam predstoje u ovoj godini", istakao je on i dodao da od predviđenih 46 milijardi dinara oko 25 milijardi odlazi na transferni novac tako da bi Vojvodina ostala sa samo 20 milijardi dinara što je nedovoljno.

Lider LSV Nenad Čanak je rekao da je jedan od principa sa kojima se svi moramo saglasiti u uslovima ekonomske krize solidarnost, ali da nju ne treba zloupotrebljavati.

„Sa druge strane mi razumemo pitanje odgovornosti. Odgovornost je u ovom trenutku ne rušiti Vladu Srbije, ali odgovornost postoji i prema Ustavu i ustavnom poretku ove države", rekao je on.

Čanak je dodao da „ne vidi zbog čega svaki put kada je država u problemima", Vojvodina treba da podnese neuporedivo najveći teret i na način koji je u nekim elementima, kako je naveo u Zakonu o nadležnostima Vojvodine „čak uvredljiv" .

Upitan šta će LSV učiniti ukoliko Vlada ne izmeni planirani budžet za Vojvodinu, Čanak je rekao da će se u tom slučaju ponovo sastati sa novinarima i da će, kako je rekao tad „ tačno reći šta će se dogoditi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.