SVM: Netačno da je Korhec nepoželjan

Izvor: RTS, 17.Apr.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVM: Netačno da je Korhec nepoželjan

Savez vojvođanskih Mađara odbacio je kao netačne navode bivšeg predsednika Nacionalnog saveta vojvođanskih Mađara Tomaša Korheca da je nepoželjan u toj stranci.
Lider te stranke Ištvan Pastor objasnio je da je Korhecu upravo SVM omogućio da od 2000. godine neprekidno bude pozicioniran na najvišim javnim funkcijama, prenosi Tanjug. 

Korhec je, kako se navodi u saopštenju, i posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2008. godine ostao na funkciji Pokrajinskog sekretara za upravu, propise i nacionalne manjine, nezavisno od toga što je te godine u svojoj izbornoj jedinici izgubio izbore za pokrajinskog poslanika po većinskom principu.
Opisujući ga kao naučnika pravne struke, ponosnog i izuzetno osetljivog na svoju nezavisnost i vanpartijski status, Pastor navodi da ga je više puta javno pozivao da i posle 2014. godine nastavi karijeru na funkciji predsednika Nacionalnog saveta Mađara, što je on više puta odbio.
Pastor takođe navodi da je Korheca pozvao da na izbornoj listi FIDES-a bude na takvoj poziciji koja će mu obezbediti da postane poslanik u Evropskom parlamentu gde će moći da se zalaže i za ostvarivanje interesa Mađara u Vojvodini, što je on takođe odbio, pod izgovorom da želi politički da se penzioniše.
"“Samo da podsetim: na pitanje novinara da li će posle funkcije predsednika Nacionalnog saveta Mađara prihvatiti neku drugu javnu funkciju, Tamaš Korhec mi je odgovorio: Kada sam rekao da idem u političku penziju, to sam veoma ozbiljno mislio"”, naveo je Pastor.
Lider SVM-a je ocenio da “"deluje posebno šokantno serija optužbi, žestina i povređenost sa kojim bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara, ovih dana napada SVM, iznevši grube optužbe i o tome da mu je u potpunosti zabranjen pristup medijima, što se može negirati objavljenim člancima kao i pojavljivanjima u televizijskim emisijama"”.
Korherc je ranije rekao da je postao persona non grata, "„leprozan“" u očima SVM-a i MNS-a.
Korhec je u intervjuu privatnom nedeljniku na mađarskom jeziku „Porodični krug“, koji prenosi portal Vojvodina danas”, rekao da se “njegovo ime gotovo ne sme pomenuti u medijima koje je osnovao MNS”.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.