SVIRA NEBESKI ORKESTAR: Ovo je najmuzikalnije groblje u Srbiji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2020, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SVIRA NEBESKI ORKESTAR": Ovo je "najmuzikalnije" groblje u Srbiji!

Najmuzikalnije groblje u Srbiji definitivno se nalazi u selu Piroman kod Obrenovca jer tu počivaju brojni muzičari po kojima je ovo mesto nadaleko poznato, a mermerne ploče i ucrtan poneki instrumet svedoče o nesvakidašnjem nebeskom orkestru.

- Violinisti, harmonikaši, gitaristi.. svi oni koji su potekli iz Piromana ovde su sahranjeni. Bili su to veliki muzičari koji su ceo svoj životni vek uveseljavali narod i budili najlepše emocije. Ako sviraju na negde na nebu zajedno, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << onda je to prelepa muzika - kaže Momčilo Ristivojević, meštanin ovog sela.

Iz Piromana je poteklo nekoliko najvećih srpskih violinista, neki su već na onom svetu, ali su iza sebe ostavili potomke.

- U ovom našem kraju dete kako se rodi, u kolevku mu se stavi violina. Sa njom odrasta i uči prve taktove od malena. Zato nije ni čudo što i danas imamo toliko dobrih violinista i za naše selo će se tek čuti - kaže Momčilo.

Koliko je ovo kvalitetno poreklo bitno, govori i činjenica da se svim dobrim violinistima uz ime i prezime dodaje i nadimak – Piromanac. Jedan od najvećih svakako je i Boban Vasić koji je muzička legenda ovog kraja, a sada njegovu čast i ugled brani unuk istog imena.

- Za mene je deda bio veliki gospodin, takvog ga pamtim. A onda i veliki muzičar od kog se nisam odvajao i na njegovom krilu učio sam prve taktove na violini - kaže trinaestogodišnji Boban koji uspešno ide dedovim stopama.

Na Saboru violinista Srbije u Pranjanima prošle godine osvojio je Zlatnu violinu, prvu nagradu i oduševio stručnjake iz muzičkog sveta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Piroman ima nebeske svirače: Ovo je najmuzikalnije groblje u Srbiji

Izvor: B92, 25.Feb.2020

Najmuzikalnije groblje u Srbiji definitivno se nalazi u selu Piroman kod Obrenovca jer tu počivaju brojni muzičari po kojima je ovo mesto nadaleko poznato, a mermerne ploče i ucrtan poneki instrumet svedoče o nesvakidašnjem nebeskom orkestru..."Violinisti, harmonikaši, gitaristi.. svi oni koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.