Izvor: B92, 08.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVIMER: NEMA PREPREKA ZA SARADNJU SAVETA EVROPE I SRJ

Generalni sekretar Saveta Evrope Valter Svimer izjavio je da nema nikakvih prepreka za saradnju SR Jugoslavije i Saveta Evrope i dodao da ocekuje da ce predsednik SRJ Vojislav Kostunica u cetvrtak, po dolasku u Strazbur, uruciti Komitetu ministara Saveta Evrope pismo sa zahtevom da SRJ bude primljena u clanstvo ove evropske ustanove. Na zajednickoj konferenciji za novinare sa americkim biznismenom Dzordzom Sorosom, Svimer je rekao da se "ne mora cekati na ishod decembarskih izbora u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vec se odmah moze pokrenuti postupak ulaska Jugoslavije u Savet Evrope, buduci da je to proces koji traje i trazi ispunjenje odredjenih uslova".

Na pitanje novinara kako gleda na informacije da je predsednik Crne Gore Milo Djukanovic zatrazio od SE da ne pokrece postupak ulaska SRJ u svoje clanstvo pre nego sto se "razjasne odnosi Srbije i Crne Gore u drzavnoj ravni", Svimer je uzvratio da ce "ishod izbora u Srbiji takodje biti vazan za buduce odnose dve republike SRJ".

Svimer je naglasio da je i Pakt stabilnosti za Jugoistocnu Evropu dobio "svoju sustinu ulaskom SR Jugoslavije u njegove redove", da "nema stabilnosti u Evropi bez stabilnosti na Balkanu" i da medjunarodna zajednica "mora odati priznanje i nagraditi taj preobrazaj u Srbiji i Jugoslaviji". U nacrtu rezolucije koju u cetvrtak treba da usvoji Komitet ministara Saveta Evrope, na prvom mestu se zahteva hitno upucivanje humanitarne i pomoci srpskom stanovnistvu da prebrodi zimu, zahteva se da decembarski izbori u Srbiji budu "slobodni i posteni", kao i da se "narod u Srbi upozna sa zlocinima koje je pocinio Milosevic" i uspostavi saradnja s Haskim sudom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.