SVIMA JE DOSTA KURTIJEVE POLITIKE! Napadaju ga sa svih strana: Albanci besni, oglasili se političari, stručnjaci i ambasade

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023, 10:11

SVIMA JE DOSTA KURTIJEVE POLITIKE! Napadaju ga sa svih strana: Albanci besni, oglasili se političari, stručnjaci i ambasade

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izgubio je svaku podršku i kod svog naroda.

Situacija na Kosovu i Metohiji je prethodnih dana tema svih političkih razgovora, kako u regionu, tako i u svetu.

Teror Aljbina Kurtija naveo je čak i njegove dugogodišnje saveznike na Zapadu da se ograde od njegove politike i po prvi put javno osude dešavanja na Kosmetu.

Ipak, nezadovoljstvo nije prisutno samo među inostranim političarima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zapadne Evrope i Amerike, jasne poruke poslali su i Mađari, Rusi, ali i albanski političari, stručnjaci, kao i poslanici tzv. Kosova.

Jasno je da je delanje Aljbina Kurtija pogubno ne samo po srpski narod na Kosovu i Metohiji, već se ističe da je ono kontraproduktivno i za sliku koju lažna država pokušava da prezentuje na svetskoj političkoj sceni.

Ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini, Jorn Rode i Olivije Gero, navode da postoji zahlađenje odnosa između vlade privremenih prištinskih institucija i Evropske unije.

Rode je u emisiji "RTK Prime", naveo da su nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanska premijerka Đorđa Meloni pisali Kurtiju sa molbom da posluša njihov savet, međutim, kako je rekao, to se nije dogodilo.

- Mi postavljamo zahteve i oni se ne čuju, stoga nam je potreban državnik, a ne onaj koji sve vreme priča o ratu - rekao je Rode. Ambasador Francuske Gero rekao je i da bi Priština trebalo da bude konstruktivnija.

Poslanik ABK Beke Beriša ocenio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti izgubio podršku SAD i EU i uništio odnose sa Albanijom.

Beriša je na Fejsbuku naveo da su privreda i razvoj Kosova "na nuli".

- Kurti plaši opoziciju lažnim anketama, a sprovođenjem Ohridskog sporazuma dobio je podršku Jugoslovena, dok je izgubio podršku patriota. Izgubio je podršku SAD i Evrope, dok su odnosi sa Albanijom na nuli, kao i privreda i razvoj zemlje - naveo je, između ostalog, Beriša.

Kako je dodao, Kurti je doprineo da Kosovo bude "isključeno iz NATO", i da sve to skupa predstavlja "crne stranice” za Kosovo.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti kaže da se "suverenitet Kosova" ne može proširiti na sever specijalnim jedinicama Kosovske policije, već kroz politički proces integracije Srba u institucije, piše Ekonomija onlajn.

Hoti je naveo da na sever nije sigurnosni, već politički problem.

On smatra da bi u ovakvim okolnostima Kosovo trebalo da raspiše nove parlamentarne izbore.

- U trenutku kada su Kosovske bezbednosne snage isključene iz vojne vežbe "Difender Jurop 23", premijer i ministar odbrane su morali da podnesu ostavke. Ja bih to uradio - naglasio je Hoti.

On je dodao da Aljbin Kurti ne bi bio premijer da opozicija ima dovoljan broj glasova u Skupštini da ga razreši.

- On nije zaslužio da bude na toj funkciji, ali dobio je mandat od građana - kaže Hoti.

Profesor makroekonomije Nagip Skenderi rekao je da su tenzije sa Srbijom oduvek uticale na ekonomiju na Kosovu i da će odluka o zabranu uvoza srpskih proizvoda uticati na poskupljenje, prenosi Koha.

On je naveo da su vlade Kosova krive za nerazvijenost privrede, jer su se, kako navodi, u poslednjoj deceniji više bavile bezbednosnom situacijom i rešavanjem političkih problema nego ekonomijom.

- Posledice se osećaju, jer se sve to prebacuje na cenu proizvoda koje rezultiraju poskupljenjima. Imamo manjak proizvoda na tržištu, pa oni koji se uvezu budu skuplji zbog plaćanja na granici. Sada se to negativno odražava na socio-ekonomsku situaciju - rekao je Skenderi.

Dodao je da zabrinjava i odlazak mladih sa Kosova.

- Odnosi sa Srbijom su veoma napeti i izazivaju potpunu blokadu u privredi i opštem ekonomskom razvoju. U kontekstu privrede, 2007. godine strane direktne investicije iz inostranstva bile su mnogo veće nego u periodu nakon proglašenja nezavisnosti - rekao je on.

Član Demokratskog saveza Kosova Visar Azemi istakao je da premijer Aljbin Kurti ima problem sa čitavom američkom politikom, a ne sa pojedincima koji su na vlasti u SAD.

- Njemu se baš i ne sviđa Bajden, kojeg je podržao na izborima protiv Trampa, niti Blinken i Eskobar. On ima problem sa američkom politikom. Ovom gospodinu verovatno smeta najveća i najkonsolidovanija demokratija na svetu - kaže Azemi.

Dodaje da to ne bi bio problem da je Kurtijevo mišljenje u okviru stranke Samoopredeljenje.

- Ali on je danas premijer i svojim postupcima ugrožava zdrave odnose građene decenijama sa SAD - istakao je Azemi.

Prema njegovim rečima, Kosovu nisu potrebni ljudi koji će rušiti odnose sa SAD.

- Kosovo mora da zaustavi ovu katastrofu. Ne trebaju nam oni koji izazivaju naše prijatelje i eksperimentišu sa odnosimaa. Treba da vratimo njihovo poverenje, sa onima koji su ga izgradili. Sa DSK - kaže Azemi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.