Izvor: B92, 05.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVILANOVIC: VLADA SRJ NIJE TRAZILA PROMENU SPORAZUMA

S obzirom na to da se sve cesce cuju zahtevi za izmenama Kumanovskog sporazuma, jugoslovenski ministar inostranih poslova Goran Svilanovic je, u utorak uvece, u izjavi za Radio B92 izjavio da "je u radu Savezne vlade i u izvestaju koji je podneo savezni ministar odbrane, kao i u izvestaju ministra unutrasnjih poslova, pomenuta mogucnost da SRJ zatrazi izmene Kumanovskog sporazuma". "To, medjutim, nije uslo u zakljucke Vlade, to u ovom trenutku nije zajednicki stav i jedno su pojedinacne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjave u javnosti, a drugo zvanican i formalan zahtev za tom promenom", rekao je Svilanovic. Iako je pokrenuta diplomatska ofanziva, Svilanovic kaze da nije zadovoljan onim sto su medjunardona zajednica, odnosno NATO, do sada uradili po pitanju obezbedjivanja administrativne granice sa kosovske strane. "Posle nasih uzastopnih zahteva, imam utisak da je nas zahtev ozbiljno shvacen i da je u onome sto se poslednjih dana dogadja primetna veca aktivnost Kfora. Ja se nadam da ce od svega ovoga biti koristi za gradjane, utoliko sto ce biti presecen lanac doturanja oruzja teroristima i sto ce biti onemoguceno njihovo upadanje i zastrasivanje civila, kao i teroristicke akcije. Bicu zadovoljan onda kada budem siguran da sve aktivnosti koje se preduzimaju dovedu do mira, i na Kosovu i u zoni bezbednosti od 5 kilometara", zakljucio je Svilanovic.

Saradnik Instituta drustvenih nauka Zoran Lutovac ocenio je za B92 da u ovom trenutku nije realna mogucnost izmene Kumanovskog sporazuma. "Mislim da je mnogo izglednija revizija u smislu povecanja medjunarodnih snaga, a ne usmislu povecanja ovlascenja jugoslovenskih snaga bezbednosti, upravo zato medjunarodne snage i jesu tu, zato sto su smatrale da jugoslovenske snage ne bi trebalo da same resavaju taj problem. Mislim da ce to biti pravac u kome moze doci do revizije, znaci pojacane snage Kfora koje bi imale ingerencije i u tampon-zoni", rekao je Lutovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.