Izvor: B92, 13.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVILANOVIC: KOSOVO NAJBITNIJA PREOKUPACIJA

Njujork -- Sef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanovic je u utorak na 56. zasedanju Generalne skupstine UN dao punu podrsku Jugoslavije borbi protiv medjunarodnog terorizma i naglasio da je Kosovo najvaznija tema za Saveznu vladu. "Kosovo i Metohija su najbitnija i najneposrednija preokupacija moje vlade. Vlada SRJ se u potpunosti pridrzava rezolucije Saveta bezbednosti 1244. To s pravom ocekujemo i od drugih koji ucestvuju u njenoj primeni", rekao je on. "Na zalost, nismo zadovoljni stanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na terenu. Nema bezbednosti za nealbance na Kosovu i Metohiji, povratak proteranih i raseljenih lica je tezak i spor, a nema napretka ni u vezi s pitanjem nestalih lica", ocenio je Svilanovic. "Ipak smo potpisali Zajednicki dokument s UNMIK, sto bi trebalo da obezbedi sveobuhvatnu saradnju u primeni Rezolucije Saveta bezbednosti 1244. To je omogucilo predsedniku SRJ i Saveznoj i republickoj vladi da pozovu Srbe sa Kosova i Metohije da uzmu ucesca na izborima", dodao je on.

"Izbori na Kosovu i Metohiji 17. novembra su doista znacajni. No, ja ocekujem da cemo tek posle izbora poceti jos intenzivniju saradnju. Ta saradnja treba da ima za cilj punu primenu Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i uspostavljanje demokratije i unapredjenje ljudskih prava na Kosovu i Metohiji, uz puno postovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ", zakljucio je Svilanovic. On je , takodje, podvukao da je "terorizam univerzalno zlo, zlocin protiv samog covecanstva".

"Iskustvo Jugoslavije u bavljenju terorizmom na jugu Srbije pokazalo je da nije dovoljno boriti se protiv terorizma samo snagama bezbednosti. Mi smo stoga sacinili sveobuhvatan plan koji, zajedno s merama bezbednosti, ima za cilj poboljsanje ekonomske situacije na jugu Srbije i reintegrisanje Albanaca u politicki proces i drzavne strukture, posebno na lokalnom nivou", rekao je on. "Smatram da je preduslov za resavanje problema regiona puno postovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja. Mora se jasno reci da je eri dezintegracija na Balkanu dosao kraj", zakljucio je Svilanovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.