Izvor: B92, 24.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVILANOVIC I PETRIC O ODNOSIMA SRJ I BIH

Beograd -- Visoki predstavnik medjunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Volfgang Petric i savezni ministar inostranih poslova Goran Svilanovic ocenili su da stabilnost jugoistocne Evrope predstavlja uslov za brze evropske integracije i dodali da Bosna, Jugoslavija i Hrvatska predstavljaju srz buduce saradnje i integracije u regionu. Svilanovic je posle razgovora sa Petricom, saopstio da bi savezni parlament u martu trebalo da ratifikuje Dejtonski sporazum, dok bi ugovor o granici Jugoslavije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Bosne trebalo da tokom ove godine bude gotov. On je novinarima rekao da je u razgovorima bilo reci i o posebnom odnosu entiteta i drzave BiH. "Konkretno, mi smo razgovarali i o tom posebnom odnosu entiteta i drzave Bosne i Hercegovine. Sasvim je jasno da ne moze biti drzave BIH bez entiteta, kao sto entiteti ne mogu postojati bez te drzave", rekao je Svilanovic.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Volfgang Petric izjavio je da je zadovoljan pozitivan razvojem odnosa Bosne i Jugoslavije i naveo da je to put ne samo prema bilateralnoj, vec i prema regionalnoj saradnji.

Petric je naglasio da je svrha promene ustava entiteta uspostavljanje istih prava za sve na celoj teritoriji Bosne, sto je vazno za unutrasnju stabilnost drzave. "Sada ulazimo u poslednju fazu reformi koje ce omoguciti konstitutivnost sva tri naroda u Bosni i Hercegovini. Srbi u federaciji ce dobiti konstitutivni status i bice u potpunosti ukljuceni u sve institucije, a na isti nacin ce i Bosnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj dobiti konstitutivni status", rekao je Volfgang Petric.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.