Izvor: B92, 10.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVILANOVIC I DIMIC U "KATARZI" RADIJA B92

Beograd -- Ministar inostranih poslova SRJ Goran Svilanovic najavio je, u razgovoru za Radio B92 da nas, kada je u pitanju spoljna politika, u predstojecoj godini ocekuje produbljivanje saradnje sa susednim drzavama s kojima smo do juce bili u sukobu. "Narodi Balkana su zagledani samo u sopstvene zrtve i to je prirodno. Zato nam je, pre svega, neophodno razumevanje. Dobro je kada postoji mera hrabrosti da se pogleda kakve su politicke greske pravljene i kakve su posledice trpeli i gradjani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nase zemlje i gradjani susednih zemalja. Na Balkanu za to ima mnogo prilike i prostora, a ja kako ministar inostranih poslova nastojim da napravim okvir za takve susrete, a to su diplomatski odnosi. Probacemo da naredne godine unapredimo te odnose, da razumemo ono sto nam se dogodilo i zasto nam se dogodilo. Tu ima nezaobilaznih momenata, kako sto je sudjenje ljudima koji su pocinili i organizovali zlocine ili su ih inspirisali", kaze Svilanovic.

Jugoslovenska komisija za istinu i pomirenje, koja je, na inicijativu Vojislava Kostunice, osnovana proletos, imala je, prema oceni Svilanovica, ulogu i zadatak da bude prethodnica sudjenjima za ratne zlocine. Koordinator ove komisije, istoricar Ljubodrag Dimic, priznaje da ona vec nekoliko meseci ima samo svoj prvi papir, a da su prepreke za njen rad u proteklom periodu bile brojne, uglavnom administrativne. Od Nove godine Komisija otvara kancelariju i tako pocinje konkretan rad.

"Suocili smo se s lavirintom birokratskih problema, iz koga smo izasli, tako da cemo startovati sa adresom, telefonom i memorandumom, s mogucnoscu da ostvarujemo kontakte i imamo kancelariju gde ce svi oni koji zele da ucestvuju u tom projektu moci da se jave. Veci deo drustva oseca potrebu da sazna istinu o sebi, svestan je da nema buducnosti ukoliko ne saznamo istinu o sebi i ne odredimo putokaze kojima treba krenuti", kaze Dimic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.