Izvor: Kurir, 06.Feb.2011, 14:18 (ažurirano 02.Apr.2020.)
SVETSKO TAKMIČENJE U PRAVLJENJU PEGLANE KOBASICE
PIROT - U Pirotu će 12. februara prvi put biti organizovano Svetsko prvenstvo u pravljenju peglane kobasice, specijaliteta pirotskog kraja koji se pravi samo ovde.
Predsednik Organizacionog odbora manifestacije, hirurg pirotske Bolnice Aleksandar Lilić, rekao je da se do sada na ovo takmičenje prijavilo više od 30 proizvođača.
"Naša je želja da se promoviše ovaj jedinstven proizvod, da se skrene pažnja javnosti na jedan od najznačajnih pirotskih brendova i ujedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pokrene inicijativa da se on konačno zašti", kaže Lilić.
Takmičenje će biti u vili "Dijana" u Pirotu. Peglana kobasica se pravi tokom zime i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa belim lukom i paprikom, bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća. Kobasice se suše na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.