Izvor: B92, 10.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVETSKI DAN LJUDSKIH PRAVA

Beograd -- U ponedeljak se obelezava Svetski dan ljudskih prava, dan kada je pre vise od 50 godina Generalna skupstina Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. U Beogradu ce tim povodom biti organizovano nekoliko manifestacija.

Biljana Kovacevic Vuco iz Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava kaze za B92 da borba za ljudska prava sada podrazumeva promenu psihologije u Srbiji, odnosno stvaranje gradjanina od podanika. "Sada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mozda znacajnije da se borimo za ljudska prava nego u vreme Milosevica kada su pozicije bile nekako jasne. Na jednoj strani je bio Milosevic sa svojim diktatorskim pretenzijama, a na drugoj smo bili svi mi. U ovom trenutku ja borbu za ljudska prava vidim kao emancipaciju gradjana, kao prelazak crte, koji mi jos nismo presli, od podanika ka svesnim gradjanima koji ce se ukljucivati u drustvene tokove i imati uticaja na donosenje politickih odluka i nece biti ping-pong loptica bilo koje stranke na vlasti. Jako je vazno da se u periodu pocetka demokratizacije borimo i za ekonomska i socijalna prava posto je status nasih gradjana na najnizem mogucem nivou, a treba da obratimo paznju na to da svako u ovoj zemlji ima pravo na zivot, da ima mnogo invalida kojima nije omogucen ni minimum normalnog zivota u ovoj zemlji", kaze Kovacevic Vuco.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.