SVET PRED VANREDNIM STANJEM ZBOG KINESKOG VIRUSA: U Ženevi hitan sastanak Svetske zdravstvene organizacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2020, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVET PRED VANREDNIM STANJEM ZBOG KINESKOG VIRUSA: U Ženevi hitan sastanak Svetske zdravstvene organizacije

Ukoliko se to dogodi, to će biti šesti put da se proglašava vanredna situacija na medjunarodnom nivou tokom poslednje decenije.

U sedištu Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi počeo sastanak na kojem će odlučiti da li će SZO proglasiti globalno vanredno stanje novog koronavirusa.

Nezavisni eksperti, njih 16, iz oblasti kontrole bolesti, virologije, epidemiologije i razvoja vakcina održavaju novi sastanak iza zatvorenih vrata, nakon što juče nisu uspeli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da donesu odluku.

Kineski zvaničnici za oblast zdrastva održali su prezentaciju putem telefonskog konferencijskog poziva i dopustile da tim Svetske zdravstvene organizacije uđe u tu zemlju i dostavi izveštaj ekspertskom panelu.

BREAKING: 'The decision to declare a public emergency is one I take seriously.'

World Health Organisation officials say they need "more information" before declaring a global health emergency over the Coronavirus outbreak.

Get more here: https://t.co/Dtzlt1pZXW pic.twitter.com/q6GMPrLTsl

— Sky News (@SkyNews) January 22, 2020

Nakon procene da li ima dokaza da se virus prenosi sa čoveka na čoveka i drugih faktora, eksperti će uputiti preporuku direktor SZO Tedrosu Adhanu Gebrejesusu, koji će doneti konačnu odluku o tome da li da bude proglašeno vanredno stanje.

- Odluku o proglašavanju vanrednog stanja shvatam izuzetno ozbiljno - rekao je juče Gebrejesus i dodao da je spreman da je donese samo uz odgovarajuću količinu razmatranja i informacija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.