SVET NA IVICI NOVOG RATA: Brazil raspoređuje vojsku na granici, objavljeni osvajački planovi

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2023, 14:56

SVET NA IVICI NOVOG RATA: Brazil raspoređuje vojsku na granici, objavljeni osvajački planovi

Venecuela želi da pripoji delove teritorije bogate naftom i gasom.

Brazil raspoređuje trupe duž svoje granice sa Venecuelom nakon što je Karakas objavio planove da u svoju teritoriju uključi naftom bogatu oblast Esekibo, koju kontroliše Gvajana.

Brazilska vojska je saopštila da pojačava svoje prisustvo u regionu kao deo napora da "garantuje nepovredivost teritorije", prenose mediji pozivajući se na francuske agencije.

Venecuela je obnovila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svoja potraživanja za regijom Esekibo, koja je sporna još od 19. veka kada je Gvajana bila britanska kolonija, nakon što su pre nekoliko godina otkrivene rezerve nafte i gasa na dnu moru.

Tenzije između dve zemlje rastu od venecuelanskog referenduma održanog u nedelju, na kome je više od 95 odsto birača podržalo vladino polaganje prava na Esekibo.

Lider Venecuele Nikolas Maduro je posle referenduma zatražio od državne naftne kompanije da izda dozvole za eksploataciju u Gvajani i predložio da Narodna skupština usvoji zakon kojim bi ta oblast postala deo Venecuele.

U regionu raste zabrinutost, dok Gvajana svoje trupe drži u visokoj pripravnosti, a brazilska vojska premešta više vojnika u pogranični grad Boa Vista, glavni grad države Roraima, ali i dovodi više naoružanih vozila.

Međutim, svaki vojni upad Venecuele će biti logistički izazovan, pošto bi venecuelanski vojnici morali da prođu kroz brazilsku teritoriju kako bi ušli u Esekibo zbog izazovnog terena na drugim mestima.

U međuvremenu, helikopter gvajanske vojske sa sedam ljudi nestao je u sredu u blizini granice sa Venecuelom, ali načelnik gvajanskog štaba Omar Kan rekao je da nema "informacija koje sugerišu da je Venecuela umešana".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.