SVET JE POSTAO JAKO OPASAN Ove četiri zemlje u narednih pet godina čeka PAKAO, Treći svetski rat na pomolu?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2024, 14:29

"SVET JE POSTAO JAKO OPASAN" Ove četiri zemlje u narednih pet godina čeka PAKAO, Treći svetski rat na pomolu?!

Šta možemo očekivati u budućnosti, ko će prvi preliti čašu?

Grant Šaps, ministar odbrane Velike Britanije, rekao je da protivnici Zapada, naoružavaju sebe i svoje saveznike, što svet čini mnogo opasnijim.

Velika Britanija treba da se pripremi za buduće ratove koji bi mogli da izbiju u narednih pet godina, u koje će biti uključene i Kina, Rusija, Severna Koreja i Iran, rekao je britanski ministar odbrane, piše Tajms.

Grant Šaps je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rekao da se svet mora prebaciti u 'predratnu fazu' kako su globalni sukobi eskalirali i pozvao saveznike u NATO-u da povećaju izdatke za odbranu kako bi ispunili ciljeve alijanse od dva posto BDP-a.

U svom govoru u Lankaster Hausu, nakon vazdušnih napada SAD i Velike Britanije na Hute koje podržava Iran, Šaps je takođe rekao da protivnici Zapada naoružavaju sebe i svoje saveznike, što "svet čini mnogo opasnijim“.

On je takođe rekao da severnokorejske balističke rakete koristi Rusija u napadima na Ukrajinu. Šaps je upozorio da Kina posmatra zapadne reakcije u Ukrajini, posebno nakon izbora na Tajvanu prošlog vikenda.

- Dok Rusija nastavlja svoju ilegalnu kampanju u Ukrajini, Kina procenjuje da li će Zapad izgubiti strpljenje - rekao je on.

- U roku od pet godina mogli bismo da se suočimo sa brojnim pretnjama, uključujući Rusiju, Kinu, Iran i Severnu Koreju. Gledajući današnje sukobe u svetu, zapitajte se da li će se broj sukoba povećati ili smanjiti? Valjda svi znamo odgovor - verovatno će se povećati.

- Sve u svemu, ove kombinovane pretnje dovode u opasnost međunarodni poredak zasnovan na pravilima koji je uspostavljen da bi se održao mir posle Drugog svetskog rata. Tužno je što je današnji svet mnogo opasniji.

Premijer Riši Sunak obećao je da će "reči potkrepiti delima“ dok Huti nastavljaju da napadaju brodove kod obale Jemena. Govoreći pred parlamentom prvi put nakon prošlonedeljnih vazdušnih udara, Sunak je rekao da je intervencija SAD i Velike Britanije zamišljena kao "jednokratna, ograničena akcija".

Ali on je takođe rekao da neće oklevati da brani britanske interese ako se napadi Huta nastave i dodao da bi bila poslata pogrešna poruka da su britanski brodovi 'laka meta' da nije odgovoreno na napad dronovima i raketama na HMS Diamond do prošle nedelje.

Sunak je rekao i da vladina procena sugeriše da u britanskim udarima, u kojima je uništeno 13 ciljeva na dve lokacije, nije ubijen civil. Devet zgrada je pogođeno u selu Bani, mestu sa kojeg se lansiraju bespilotne letelice za izviđanje i napade, a još tri na pisti Abs. Uništen je i raketni bacač koji su koristili Huti.

Šaps je ranije tvrdio da Britanija i SAD žele da napadi u petak budu jednokratni, ali su bili spremni da preduzmu dalje akcije ako Huti, opisani kao produžetak Irana, ne zaustave napade dronovima.

On je odbacio tvrdnje da su napadi predstavljali eskalaciju sukoba u Gazi i insistirao na tome da se radi o nepovezanoj odbrani globalnih pomorskih puteva i prava brodara da koriste međunarodne vode.

Dok se pripremao da objavi najveću kopnenu mobilizaciju za NATO u poslednjih 40 godina, Šaps je rekao da će potrošnja na odbranu nastaviti da raste. On će najaviti raspoređivanje 20.000 vojnika širom istočne Evrope na vojne vežbe jer je, kako je rekao, "vreme mira u posthladnoratovskom periodu završeno”.

Šaps je rekao da bi Huti dobili previše vrednih informacija da su poslanici unapred razgovarali o napadima. On je odbacio izveštaje da je američka administracija bila uznemirena njegovim upozorenjem da će doći do napada. Naime, na pitanje prošle nedelje o mogućim napadima na mete Huta, rekao je: "Pazite na to područje“.

Srbija Danas/Mondo

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Poslednje upozorenje – era mira je gotova. Spremajte se za rat; 20.000 vojnika već je raspoređeno

Izvor: B92, 16.Jan.2024

Britanija bi trebalo da se pripremi za nove ratove, koji uključuju Kinu, Rusiju, Severnu Koreju i Iran, i to u sledećih pet godina, rekao je ministar odbrane...Britanski ministar odbrane Grant Šaps ističe da je svet prešao u "predratnu fazu" i poziva NATO saveznike da povećaju troškove za odbranu....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.