ŠVERC MIGRANATA U DILU SA STRANCIMA Akcija Signal razotkrila kriminalnu grupu 13 KRIJUMČARA IZ SRBIJE

Izvor: Blic, 09.Jun.2017, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠVERC MIGRANATA U DILU SA STRANCIMA Akcija "Signal" razotkrila kriminalnu grupu 13 KRIJUMČARA IZ SRBIJE

Organizovana grupa od 13 članova pohapšena je u sredu nakon višemesečnog praćenja u akciji „Signal“ - sumnja se da su organizovali prebacivanje više od 100 migranata u saradnji s inostranim krijumčarima!

Nakon višemesečne istrage usmerene na otkrivanje više krivičnih dela u vezi sa krijumčarenjem ljudi, SBPOK, u saradnji sa beogradskom i vranjanskom policijom i Žandarmerijom, uhapsio je kriminalnu grupu od 13 članova.

Oni se sumnjiče da su od februara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do aprila ove godine omogućili nezakonito prebacivanje više od 100 ilegalnih migranata iz pravca Makedonije u Srbiju.

Osim što su ih švercovali preko granice, krijumčari su organizovali i njihov nedozvoljeni smeštaj u Miratovcu - u blizini prihvatnog centra za izbeglice - a kasnije i prebacivanje do Beograda.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, u Vranju, Preševu i Beogradu uhapšeni su D. S. (42), M. S. (34), N. A. (29), D. D. (26), I. J. (23), S. L. (26), R. M. (22), S. S. (24), G. R. (19), S. H. (20), D. C. (44), I. R. (42) i J. M. (33).

Inače, konačna destinacija izbeglicama bila je Zapadna Evropa, pa se veruje da je pohapšena grupa radila u dosluhu sa drugim krijumčarima. Prema saopštenju MUP, ovim švercom krijumčari su inkasirali između 10.000 i 14.000 evra, jer su po osobi uzimali od 110 do 140 evra.

VIDEO: Nebojša Stefanović o carini

U "Signalu" su mahom pali lokalni funkcioneri. Osim hapšenja i privođenja opštinara iz Bojnika, Plandišta, niške Palilule i Bajine Bašte, u akciji su prijavljeni i opštinari iz Vlasotinca i Petrovca na Mlavi. Tako je Zoran Todorović, vlasotinački funkcioner, prijavljen zbog sumnje da je bez tendera dao posao sređivanja baze podataka poreske službe Centru za izradu baze podataka "Identiko" i namestio im posao vredan 480.000 dinara iz budžeta opštine.

Bivši predsednik opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević prijavljen je sa dvojicom saradnika zbog zloupotrebe položaja, jer je uticao na tri osobe da donesu nelegalne odluke.

U akciji je zabeleženo i nekoliko opasnih mešetarenja. Zbog jednog od njih uhapšen je i Milija Jovanović iz preduzeća "Eptise", koje su angažovali "Koridori Srbije". Jovanović je uhapšen zbog toga što je navodno omogućio da izvođač radova "AlpineBauGmbH" ugradi na deonici autoputa od Pirota do Dimitrovgrada tampon sloj lošeg kvaliteta, čime je toj firmi uštedeo skoro 10 miliona dinara, i oštetio "Koridore" za 537.000 evra!

Stefanović: Uhapšeno 2.000 ljudi

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je juče u Budimpešti sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom o problemu ilegalnih migracija i razmeni informacija u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

VIDEO: Hapšenje "škaljaraca" u Novom Beogradu

Na sastanku je ocenjeno da je saradnja dve policije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala na izuzetnom nivou, a Stefanović je ukazao da je srpska policija u poslednje dve godine uhapsila više od 2.000 osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi i podnela više od 1.200 krivičnih prijava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.