SVEMIRSKI GOSPODAR PRSTENOVA Saturn će u petak sijati kao brilijant

Izvor: Blic, 19.Maj.2015, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVEMIRSKI GOSPODAR PRSTENOVA Saturn će u petak sijati kao brilijant

Posmatran sa Zemlje golim okom, Saturn će izgledati kao zvezda bež boje, a kroz teleskop će moći da se vide i njegovi prstenovi obasjani sunčevom svetlošću.

U petak, 22. maja, prstenasta planeta će se naći u opoziciji, kada će se, sa Zemljine perspektive, naći tačno prekoputa Sunca. Pošto će Saturn tada biti najbliže Zemlji, biće izuzetno sjajan, pa će to biti savršena prilika za posmatranje gasovite planete.

“Gospodar prstenova” će izaći na istoku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u vreme zalaska Sunca i zaći na zapadu u vreme njegovog izlaska, a u ponoć će biti vidljiv južnije.

Kasno uveče Saturn će sijati kao brilijant - zvezda bež boje u sazvežđu Vage, na jugoistoku. Biće za nijansu svetliji od susedne narandžaste zvezde Antares, koja će se nalaziti ispod njega, sa leve strane.

Dok Saturn bude u opoziciji, njegovi prstenovi će postajati sve sjajniji, zbog rasipanja Sunčeve svetlosti kroz bezbrojne deliće ledenih čestica. Posmatran kroz teleskop, biće to veličanstven prizor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.