ŠVEĐANI NE PRESTAJU DA ŠOKIRAJU: Broj umrlih od korone raste, a glavni epidemiolog tvrdi da nije vreme za maske

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2020, 21:04

ŠVEĐANI NE PRESTAJU DA ŠOKIRAJU: Broj umrlih od korone raste, a glavni epidemiolog tvrdi da nije vreme za maske

Švedska je danas registrovala 35 novih smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19

U Švedskoj još nisu potrebne zaštitne maske, izjavio je najviši zdravstveni zvaničnik te zemlje iako se broj umrlih od korona virusa popeo na preko 7.000. Svetska zdravstvena organizacija je juče pooštrila preporuke kada je reč o nošenju maski, ali Švedska, kako se čini, za to me mari.

SZO je u sredu navela da tamo gde se epidemija kovida-19 širi, ljudi, uključujući decu i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << učenike starije od 12 godine, uvek treba da nose maske u prodavnicama, na radnim mestima i u školama kojima nedostaje odgovarajuća ventilacija i kada primaju posetioce kod kuće u slabo provetrenim prostorijama.

Međutim, Švedska zdravstvena agencija, koja uglavnom stoji iza švedske strategije zabrane uvođenja blokade, uzdržala se od preporučivanja maski, navodeći slabe dokaze o njihovoh efikasnosti i strahove da bi one mogle da se koriste kao izgovor da se neko ne izoluje kada se pojave simptomi.

- U nekim situacijama mogu da budu potrebne maske za lice. Te situacije se još nisu pojavile u Švedskoj, prema razgovorima sa našim zvaničnicima. SZO je jasno da je stanje dokaza o maskama slabo. Sve dosadašnje studije sugerišu da je mnogo važnije držati se na distanci nego imati masku za lice - rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel.

U pokušaju da zaustavi ozbiljan drugi talas, premijer Stefan Lofven najavio je danas da će skrednje škole preći na nastavu na daljinu do kraja godine.

, što je ukupno 7.007.

Zemlja je takođe prijavila 6.485 novih slučajeva korona virusa.

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta veća od one kod nordijskih suseda, ali niža od nekoliko evropskih zemalja koje su se opredelile za zaključavanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.