SVEČANO PROSLAVLjEN PRAZNIK OPŠTINE ZEMUN – 5. NOVEMBAR

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Nov.2023, 22:17

SVEČANO PROSLAVLjEN PRAZNIK OPŠTINE ZEMUN – 5. NOVEMBAR

Praznik opštine upotpunio je Zemunski tamburaški orkestar raznovrsnim programom, od klasičnih tamburaških numera, pa sve do marša i tanga.

Polaganjem venaca, 5. novembra, na Spomen-kosturnicu palim borcima u oslobodilačkim ratovima 1914-1918 kod Hariševe kapele na Zemunskom groblju počelo je obeležavanje Praznika opštine Zemun. 

Vence na Spomen-kosturnicu položio je predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić sa saradnicima. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Tom prilikom, predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić je istakao da je 5. novembar upisan zlatnim slovima u znamenje Zemuna, to je dan oslobođenja Zemuna u Prvom svetskom ratu.

Ulaskom u Zemun na ovaj dan, daleke 1918. godine, srpska vojska izvojevala je slobodu za svoj narod, za svoj Zemun.

Centralna proslava - Svečana sednica Skupštine gradske opštine Zemun održana je u Operi i teatru ''Madlenijanum'', kada su predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i predsednik Skupštine Miroslav Gajić uručili javna priznanja ovogodišnjim laureatima.

- Zemun je pravo i dobro mesto da se započne upoznavanje naše kulturne baštine, burne istorije na raskrsnici dva carstva, Istoka i Zapada, da se upozna stvaralački i slobodarski duh našeg naroda koji je upisan u svako staro zdanje, utkan u zvonike crkava i zidine gardoške tvrđave. Tu je i Milenijumska kula, danas prelepi vidikovac i spomenik kulture. Ono što Zemun i danas ima jeste neodoljivi šarm varoši na Dunavu, nešto u njemu "starinsko", što svima prija - to je susret drevnog i mladosti,  dobro uklopljen, i zato se u Zemun vraća, ili ne odlazi. Naša je dužnost da razvijamo Zemun u svim pravcima, da niko ne bude zaboravljen, da vrata opštine budu uvek otvorena za sve građane, da u zajedništvu stvaramo - rekao je predsednik Kovačević, i podsetio na sve projekte koje su realizovani, na nove saobraćajne koridore i izgrađenu komunalnu infrastrukturu.

Povelje za građanske zasluge sa medaljom – zaslužni građanin Zemuna za 2023. godinu dodeljena je u oblasti zdravstva višem rendgen tehničaru KBC Zemun Draganu Đokiću, u oblasti umetnosti likovnom pedagogu i multimedijalnom umetniku Milanu Ignjatoviću Rariju, u oblasti obrazovanja nastavnici matematike u OŠ ''Svetislav Golubović Mitraljeta'' Aleksandri Danilović, u oblasti kulture glumcu i dramskom piscu Branislavu Milićeviću – Branku Kockici, u oblasti sporta bivšem atletičaru i treneru Janošu Hegedišu.

Povelja za građanske zasluge sa medaljom – počasni građanin Zemuna dodeljena je dramskom piscu i scenaristi Vladimiru Đurđeviću koji se u ime nagrađenih zahvalio na ukazanoj časti.

- Ovo nije samo nagrada za naš rad, ovo je motivacija i obaveza više prema našoj deci, ali i prema onima koji su Zemunu dali više od nas - rekao je Đurđević, uz napomenu da je za sve ovogodišnje laureate zajedničko - patriotizam.

Praznik opštine upotpunio je Zemunski tamburaški orkestar raznovrsnim programom, od klasičnih tamburaških numera, pa sve do marša i tanga.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.