SVEČANO OTVOREN RUDNIK BAKRA I ZLATA ČUKARU PEKI Vučić: Dodatnih 1780 porodica je dobilo hleb!

Izvor: Press, 22.Okt.2021, 13:17

SVEČANO OTVOREN RUDNIK BAKRA I ZLATA 'ČUKARU PEKI' Vučić: Dodatnih 1780 porodica je dobilo hleb!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas ceremoniji svečanog otvaranja rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki", u okviru kompleksa Flotacije rudnika u Boru.
Foto:pink
Rudnik je svečano otvoren u podne, a ovom događaju prisustvuje i ambasadorka Kine Čen Bo, a nakon otvaranja oni su krenuli u obilazak rudnika.
Predsednik je, tokom obilaska, pitao radnike kako im izgleda oprema, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na šta je dobio odgovor da je oprema najnovije generacije, kao i da je sve automatizovano.
Foto: TV Pink Printscreen

Foto: Privatna Arhiva

Ne mogu da verujem da izgleda ovako i to za tako kratko vreme - rekao je predsednik ambasadorki Kine dok su razgledali ovaj rudnik. Predsednik je istakao da je posao završen za manje od tri godine, a nakon obilaska Vučić se obratio prisutnima. Vučić je naveo da je Srbija ponosna na prijateljstvo sa Kinom i predsednikom Si Đi Pingom.
Foto: TV Pink Printscreen

Nije uvek lako predstavljati malu zemlju koja pokušava da bude nezavisna i suverena. Uvek imate one kojima će interesi drugih biti preči od interesa zemlje. Uvek smo sa kineskim partnerima uspevali da isplivamo i pobedimo teškoće - istakao je Vučić. Vučić je podsetio da da je 2018. godine plata u Rudarskom basenu Bor bila 68.000, a danas je 98.200 dinara.
Foto: TV Pink Printscreen

Zaposlili su do sada, uz ljude koje su zadržali na poslu, rešili nam probleme, ogroman novac dali, dodatnih 1780 ljudi, 1780 porodica je dobilo hleb. Za rudnu rentu smo uzeli tri puta više novca nego prošle godine. Otvorili smo flataciju dana rudniku "Čukaru Peki", urađen je na najmoderniji način, čuva životnu sredinu, ima sve prečistače. Ljudi mogu da kažu da njihova deca ovde imaju sigurnu i zdravu budućnost - istakao je Vučić. Kako je dodao, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi.
Vučić je istakao da će ovde biti mnogo zlata, a to će biti i prilika za NBS da kupuje zlato povoljnim cenama i uvećava zlatne rezerve koje u danas najveće u istoriji - 37 tona.
Foto: Privatna Arhiva

Ovde ćemo imati mnogo zlata - rekao je Vučić i dodao: Moramo da jačamo rezerve zlata. Ko je mogao da očekuje ovakvu energetsku krizu? Imaćemo probleme sa svim energentima, ali ćemo se boriti - dodao je Vučić i naveo da je prosećna plata u Boru pre osam godina bila 428 evra, a danas 647 evra. Kako je Vučić dodao, to je iznad republičkog proseka i porasla je 55 odsto za samo nekoliko godina.
Građanima Bora je rekao da mora biti uloženo 20 miliona evra u rekonstrukciju bolnice u Boru i nabavku najsavremenije opreme.
Foto: Privatna Arhiva

Istovremeno ćemo raditi vodovodnu i kanalizacionu mrežu - naveo je Vučić i rekao da će biti završeni obilazni i mnogi putevi, ali da to ne bila nikakva računica bez kineskih prijatelja. Vučić je istakao je odluka da se izabere Zi Đin doneta u pravom trenutku. Istakao je da Srbija i dalje želi da gradi najbliže odnose sa Kinom, te da je prijatljstvo dve zemlje dokazano i u ne lakim okolnostima.
Foto: Privatna Arhiva

Danas vidim da istok Srbije ima sjajnu, dobru budućnost, sve što je izgledalo nemoguće. Pozivam ljude koji su napuštali ovaj deo Srbije da se vrate, polako ćemo da pristižemo zapad po platama, a ovde će moći na svojim ognjištima da grade budućnost za svoju decu - rekao je Vučić. Obraća se Čen Bo:
Foto: TV Pink Printscreen

Veliko mi je zadovoljstvo što danas prisustvujem sa predsednikom Vučićem. Danas je poseban dan za grad Bor, ovo je izgrađeno kao zeleni rudnik. Srbija će postati drugi najveći prouzvođač bakra u Evropi – rekla je Bo. Obraćanje direktora fondacije:
Poštovani predsedniče Vučiću i ambasadorko Čen Bo, dobar dan svima. Sa velikom radošću danas puštamo u rad rudnik, želim da izrazim najiskrenije čestitke i ovim putem vas se iskreno zahvaljujem - rekao je na početku obraćanja direktor fondacije i dodao: Foto: TV Pink Printscreen

Srbija i Kina su čelični prijatelji. Želimo da pomognemo Srbiji da postane druga zemlja u Evropi za proizvodnju bakra. Puštanje u rad ove kompanije, značajan je za veliki broj radnih mesta, rast infrastrukture, trgovine... Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Predviđeni kapaciteti proizvodnje ovog rudnika su 3,3 miliona tona godišnje. Period izgradnje iznosi 2,5 godine, a životni vek rudnika 13 godina. Kompanija je trenutno fokusirana na razvoj Gornje zone rudnika u okviru koje će se proizvoditi bakar i zlato.
Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Za gornju zonu procenjena količina bakra je 1,21 milion tona, dok je količina zlata 76 tona. Ziđin, koji je u vlasništvu i bivšeg RTB-a Bor, izgradio je rudnik za podzemnu eksploataciju sa svim pratećim objektima za preradu, transport rude i odlaganje jalovišta.
Čukaru Peki u ovom trenutku predstavlja jedno od najbogatijih rudnih ležišta bakra i zlata u svetu, zbog čega su, kako javljaju mediji, akcije te kompanije skočile na honghoškoj berzi za 8,2%. Očekuje se da u rudniku bude zaposleno 1.235 radnika.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Vučić: Više je napada bilo na Danila nego na sve članove Predsedništva moje stranke zajedno! Napadi su izraz političke nemoći

Izvor: Press, 22.Okt.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji svečanog otvaranja rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki", u okviru kompleksa Flotacije rudnika u Boru. . Foto:pink. Vučić...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.